Update CSRD: overeenstemming uitstel duurzaamheidsrapportage ‘stop-de-klok’
Update CSRD: overeenstemming uitstel duurzaamheidsrapportage ‘stop-de-klok’
Op 3 april jl. heeft het Europees Parlement (EP) ingestemd met het zogenoemde ‘stop-de-klok-voorstel’. Dit houdt in dat aan ondernemingen die voor het eerst vanaf boekjaar 2025 een duurzaamheidsrapportage moeten opstellen, twee jaar uitstel wordt verleend. Inmiddels is ook het standpunt van de Nederlandse regering gepubliceerd dat toeziet op de wijzigingsvoorstellen van de Europese Commissie met betrekking tot de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Op beiden gaan we nader in.
Lees meer
Bij BDO ondersteunen we ondernemingen bij het up-to-date blijven van wet- en regelgeving, waaronder op het gebied van ESG. Heeft u vragen over het bovenstaande of de Omnibusvoorstellen in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op.
‘Stop-de-klok-voorstel’ als onderdeel van het Omnibuspakket
Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie (EC) – als onderdeel van de zogenoemde Omnibuspakketten – wijzigingen voorgesteld ten aanzien van de CSRD (CSRD-wijzigingsvoorstellen). Een belangrijke wijziging is het voorstel om het toepassingsbereik van de CSRD te wijzigingen. Ook heeft de EC onder meer voorgesteld om de verplichting voor ondernemingen die voor het eerst vanaf boekjaar 2025 (publicatie in 2026) een duurzaamheidsverslag moeten opstellen en publiceren met twee jaar uit te stellen (publicatie in boekjaar 2028). Het voorstel tot uitstel wordt het ‘stop-de-klok-voorstel’ genoemd. Hierover is nu overeenstemming bereikt in het EP. Eerder was hierover al overeenstemming bereikt in de Raad.Doel ‘stop-de-klok-voorstel’
Uitstel geeft ondernemingen enerzijds meer tijd om zich voor te bereiden. Anderzijds neemt het rechtszekerheid weg voor bedrijven nu de overige CSRD-wijzigingsvoorstellen nog onderdeel zijn van debat. Het is belangrijk om op te merken dat het ‘stop-de-klok-voorstel’ dus los staat van de overige CSRD-wijzigingsvoorstellen. Hierover moet apart overeenstemming worden bereikt door het Europees Parlement en de Raad.Vervolgstappen implementatie ‘stop-de-klok-voorstel’
De CSRD is een Europese richtlijn. Dit betekent dat de CSRD (inclusief overeengekomen wijzigingen) omgezet moet(en) worden in het nationale recht. Hetzelfde geldt voor het ‘stop-de-klok-voorstel’. Lidstaten, waaronder Nederland, hebben naar waarschijnlijkheid (de definitieve tekst moet nog gepubliceerd worden) tot 31 december 2025 om het ‘stop-de-klok-voorstel’ in nationale wetgeving te implementeren. Het is voor ondernemingen daarom van belang om de ontwikkelingen van de CSRD-implementatiewetgeving in Nederland te blijven monitoren.Standpunt Nederlandse regering
Op 24 februari jl. heeft Minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) meerdere BNC-fiches aangeboden aan de Tweede Kamer die toezien op de Omnibuspakketten, waaronder het ‘CSRD-fiche’. Een BNC-fiche geeft het standpunt weer van de Nederlandse regering ten aanzien van Europese wetgevingsvoorstellen. Deze fiches dienen als uitgangspunt voor de Europese Omnibusonderhandelingen. Enkele punten uit het CSRD-fiche zijn:- Het kabinet staat in beginsel positief tegenover de CSRD-wijzigingsvoorstellen. Wel wil het kabinet een nadere motivatie voor de keuze voor de criteria, omdat dit verder gaat dan de momenteel geldende NFRD (Non-Financial Reporting Directive).
- Het kabinet acht het van belang dat er voldoende datapunten overblijven om duurzame investeringskeuzes te maken.
- Het kabinet acht het van belang dat er duidelijkheid komt voor het bedrijfsleven hoe de algemene ESRS per sector moeten worden geïmplementeerd.
- Het kabinet wil oog houden voor de beschikbaarheid van informatie die de nodige inzichten biedt in verduurzaming van activiteiten in de keten die nodig is voor het behalen van de klimaatdoelen waaraan Nederland gecommitteerd is, ook vanuit het perspectief van milieu en gezondheid.
- Het kabinet wil duidelijkheid over het voorstel van de EC om targeted assurance guidelines op te stellen. Het kabinet twijfelt of dit tot meer duidelijkheid leidt over de uitvoering van assurance door accountants ten opzichte van een “redelijke mate van zekerheid” zoals nu opgenomen in de CSRD.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de Omnibusvoorstellen, de CSRD-wijzigingsvoorstellen en de vervolgstappen op Europees niveau? Lees meer via onderstaande button.Lees meer
Bij BDO ondersteunen we ondernemingen bij het up-to-date blijven van wet- en regelgeving, waaronder op het gebied van ESG. Heeft u vragen over het bovenstaande of de Omnibusvoorstellen in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op.