Private equity: zó kiest u de perfecte investeerder | deel 5

BDO helpt techbedrijven graag hun weg te vinden in de complexe wereld van private equity. In een reeks van zes perspectieven zetten wij de belangrijkste inzichten, aandachtspunten en voordelen van deze regeling voor u uiteen. Eerder schreven we deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4. Is uw queeste naar de perfecte investeerder inmiddels gestart? In dit vijfde deel krijgt u tips om te beoordelen of een investeerder wel echt bij u en uw techbedrijf past.

Potentiële PE-investeerders nemen uw bedrijf onder de loep (en vice versa)

Om te onderzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben, nemen potentiële PE-investeerders uw bedrijf en managementteam scherp onder de loep. Dan is het wel zo eerlijk dat u ook de kans krijgt om die potentiële partners zorgvuldig door te lichten. Tenslotte stevent u af op doorgaans een intensieve, jarenlange samenwerking met deze PE-partner. 

Voor een (tech)bedrijf met goede groeivooruitzichten liggen vaak meerdere biedingen op tafel van concurrerende PE-bedrijven. De ervaring leert dat die biedingen in financieel opzicht waarschijnlijk in grote lijnen vergelijkbaar zijn. Vanzelfsprekend informeert u naar de voorwaarden van het bod, maar let vooral ook de volgende vijf aspecten.

  1. Een schot in de roos
    PE-fondsen hanteren een bandbreedte voor het bedrag dat ze in een deal willen investeren. De kunst is erachter te komen wat de ‘financierings-sweetspot’ is van elke potentiële investeerder. Benut daarvoor uw netwerk en neem de juiste adviseurs in de arm. Komt uw deal uit aan de onderkant van die bandbreedte? Dan is de vraag gerechtvaardigd of uw bedrijf voor deze investeerder wel voldoende prioriteit heeft. Ligt de transactie aan de bovengrens, dan is er wellicht onvoldoende animo voor vervolginvesteringen. Zoek naar een deal die belangrijk genoeg is voor het fonds, maar ook ruimte laat voor toekomstige financiering. 
     
  2. Sterke staat van dienst 
    Heeft uw fonds of investeerder een goede staat van dienst als het gaat om investeringen in uw (technologische) sector? Potentiële investeerders aarzelen niet om een oordeel te vellen over uw historische financiële resultaten. Daarom is het zaak dat u door dezelfde bril kijkt naar de staat van dienst van uw potentiële investeringspartner. Vraag bijvoorbeeld naar meer informatie over de meest recente rendementen van het fonds.
     
  3. Werkelijk marktinzicht 
    PE-huizen hebben vaak een focusgebied. Het is belangrijk om te beseffen of hun kennis en kunde goed aansluit bij uw organisatie. Een PE-huis met aantoonbare tech-expertise heeft gedurende de jaren talrijke deals gesloten in (een submarkt van) de techsector én onderhoudt goede banden met bestuurders en commissarissen binnen de sector. Deze investeerder kan bovendien (met bijvoorbeeld opiniestukken en gepubliceerde artikelen) bewijzen bekend te zijn met de uitdagingen in uw sector.
     
  4. Betrokkenheid ná de deal
    Op welke manier blijft de investeerder betrokken nadat de deal is beklonken? Neemt de investeerder zitting in het bestuur? Hoeveel interactie zal er zijn met het managementteam? Om antwoord te krijgen op dat soort vragen, is het belangrijk dat de overdracht tussen investeringsteam en het portefeuilleteam van het PE-huis zo snel mogelijk plaatsvindt. Op die manier kunt u alvast een relatie opbouwen met die nieuwe mensen en krijgt u snel duidelijkheid over de betrokkenheid van de PE-partij na de deal.
     
  5. Mate van ondersteuning 
    Bij het beoordelen van potentiële investeerders is de mate van aangeboden ondersteuning van groot belang. Bij veel jongere techbedrijven gaat dat bijvoorbeeld om het profesionaliseren van verkoop en financiën, terwijl grotere en meer gevestigde techbedrijven kunnen worstelen met een overnamestrategie en internationale expansie. Hoeveel ervaring heeft de investeerder met het succesvol verlenen van dat soort ondersteuning? Welke hulp heeft het PE-huis tijdens de pandemie geboden aan diens huidige deelnemingen? En kunt u die huidige deelneming benaderen om te vragen naar hun ervaring over de aangeboden en ontvangen steun? 

Allemaal vragen die u gerust kunt stellen. Die u eigenlijk moet stellen, om een goed beeld te vormen van uw beoogde PE-partner. En daarmee van de toekomst van uw bedrijf. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van private equity? Bij BDO kennen we het PE-landschap door en door. Wij hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van bedrijven in alle soorten en maten tijdens het verkoopproces, met als einddoel een zo goed mogelijke financiële positie. Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

In het zesde en laatste deel gidsen we u door de twee belangrijkste fases om uw private equity-deal daadwerkelijk in gang te zetten. Wilt u er zeker van zijn dat u dit artikel ontvangt? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief:

Aanmelden nieuwbrief


Andere verschenen artikelen in deze reeks: