Minister van SZW herziet de wet VBAR: wat zijn de mogelijke gevolgen?
Minister van SZW herziet de wet VBAR: wat zijn de mogelijke gevolgen?
Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (wet VBAR) opnieuw te beoordelen naar aanleiding van het kritische advies van de Raad van State. De minister wil bovendien wachten op de beslissing van de Hoge Raad in de Uber/FNV-zaak voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. In deze zaak staat, kort gezegd, de vraag centraal wat de rol is van ondernemerschap in het economisch verkeer bij de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst. De verwachting is dat het wetsvoorstel, waarmee duidelijker moet worden wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst, op zijn vroegst in februari 2025 bij de Tweede Kamer wordt ingediend.
Daarnaast beoogt het wetsvoorstel een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst te introduceren bij een tarief van €33 per uur of minder. Het kabinet vindt dit rechtsvermoeden noodzakelijk om kwetsbare schijnzelfstandigen met een laag inkomensniveau te beschermen, bijvoorbeeld door hen onder het bereik van de sociale zekerheid te brengen.
Wilt u aan de slag met uw zzp-proces? BDO organiseert op verschillende locaties door het hele land de interactieve workshop “zzp-dossier in control, ‘klaar’ voor de toekomst”. Tijdens deze workshop bekijken we het zzp-proces binnen uw organisatie vanuit zowel het perspectief van de loonheffingen als het arbeidsrecht, waarbij tevens de link wordt gelegd naar het HR-beleid. Ook wordt ingegaan op alternatieven en oplossingsrichtingen.
Meld aan
Strekking van het wetsvoorstel
De VBAR beoogt de wettelijke definitie van een arbeidsovereenkomst te verduidelijken door een lijst van indicaties in wet- en regelgeving op te nemen op grond waarvan kan worden vastgesteld wanneer iemand ‘in dienst van’ een werkgever werkt. Het betreft indicaties van werknemerschap, zelfstandigheid en ondernemerschap van de persoon. Daarbij is onder andere relevant in hoeverre sprake is van structureel werk en of de werkende financiële risico’s loopt.Daarnaast beoogt het wetsvoorstel een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst te introduceren bij een tarief van €33 per uur of minder. Het kabinet vindt dit rechtsvermoeden noodzakelijk om kwetsbare schijnzelfstandigen met een laag inkomensniveau te beschermen, bijvoorbeeld door hen onder het bereik van de sociale zekerheid te brengen.
Raad van State
De uitlating van de minister komt na kritiek van de Raad van State over de effectiviteit van het wetsvoorstel. Zo stelt de Raad van State dat het wetsvoorstel de knelpunten op de arbeidsmarkt slechts beperkt zal oplossen, omdat deze in de kern niet zijn gelegen in het kwalificeren van een arbeidsrelatie, maar aan de zeer verschillende gevolgen die verbonden zijn aan een bepaalde kwalificatie. De Raad van State ziet meer waarde in het laten vervallen van het handhavingsmoratorium vanuit de Belastingdienst, het gelijktrekken van de fiscale en sociaalverzekeringsrechtelijke behandeling en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook is de Raad van State kritisch over de lijst met indicaties, omdat deze een mate van exactheid suggereert die moeilijk te realiseren is gezien het casuïstische karakter van de beoordeling.Gevolgen kwalificatie als arbeidsovereenkomst
Voor opdrachtgevers is het belangrijk om te weten dat de gevolgen van een verkeerde kwalificatie van een overeenkomst groot kunnen zijn. Zo vervalt het handhavingsmoratorium vanuit de Belastingdienst per 1 januari 2025. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf die datum weer een naheffing kan opleggen voor loonheffingen die ten onrechte niet zijn afgedragen. Verder kunnen pensioenuitvoerders vorderingen indienen voor niet-afgedragen pensioenpremies. Dergelijke vorderingen kunnen hoog oplopen, vooral als er al langere tijd sprake is van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigen kunnen bovendien aanspraak maken op arbeidsrechtelijke bescherming, zoals loon tijdens ziekte en ontslagbescherming.Wat kan BDO voor u betekenen?
BDO heeft een pagina ingericht met de belangrijkste aandachtspunten voor organisaties die regelmatig met zzp’ers werken en die zich moeten voorbereiden op het vervallen van het handhavingsmoratorium vanuit de Belastingdienst. Ook is op deze pagina een stappenplan te vinden om ‘in control’ te komen.Wilt u aan de slag met uw zzp-proces? BDO organiseert op verschillende locaties door het hele land de interactieve workshop “zzp-dossier in control, ‘klaar’ voor de toekomst”. Tijdens deze workshop bekijken we het zzp-proces binnen uw organisatie vanuit zowel het perspectief van de loonheffingen als het arbeidsrecht, waarbij tevens de link wordt gelegd naar het HR-beleid. Ook wordt ingegaan op alternatieven en oplossingsrichtingen.
Meld aan