De fusie- en overnameactiviteit in de Food & Flower sector ziet een lichte opleving aan het einde van het jaar, ondanks de aanhoudende macro-economische onzekerheden en geo-politieke onrust. Private equity was bij 40% van de deals in de tweede helft van 2022 betrokken, een toename ten opzichte van begin 2022. In de M&A activiteit zien we dat de Food & Flower sector minder gevoelig is voor economische schommelingen en hoger gewaardeerd wordt in vergelijking tot de gehele markt.
Belangrijkste ontwikkelingen
In de Flower sector hebben hoge energieprijzen voor een lastenverhoging gezorgd vanaf het derde kwartaal bij telers en kwekers van glasgroenten, snijbloemen en potplanten. Dit resulteerde in een terugloop van de productie binnen de Flower sector. De kostenstijging heeft ook invloed op consumenten, die een verlaging in het besteedbaar inkomen zagen in 2022, met als gevolg afnemende vraag.
De Food sector heeft een sterke omzetgroei gezien in 2022 vanwege de doorberekende hogere kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De voedselprijzen zijn namelijk met een gemiddelde van 10,8% gestegen over 2022. De prijsstijgingen van o.a. (half)producten worden gedeeltelijk opgevangen door de consument, echter is de marge van ondernemingen in de sector onder druk komen te staan.
Er is een verschil zichtbaar tussen het aantal transacties in de Food sector en de Flower sector. Afgelopen jaar is de Flower sector harder geraakt door de forse stijging in energieprijzen. Echter, het intreden van het maximum tarief voor energie door de overheid en stagnerende inflatie-toename, heeft recent geleid tot minder onzekerheid in sector.
Private Equity betrokkenheid
-
Gemiddeld was private equity in de tweede helft van 2022 bij 40% van alle deals in de Food & Flower sector betrokken. Dit percentage ligt 11% hoger dan de betrokkenheid in de eerste helft van 2022.
-
De hogere betrokkenheid van private equity partijen in de Food & Flower sector kan mede verklaard worden door een toename in succesvolle deals binnen de sector, wat de aandacht van private equity trekt. Deze ontwikkeling kan er wederom voor zorgen dat er nog meer interesse vanuit het private equity landschap wordt aangewakkerd.
- Zo is er binnen de tuinbouw sector een beweging gaande waarin private equity partijen meer gefocust zijn op consolidatie. Het uitbreiden van productiecapaciteiten of het uitbreiden van het teeltassortiment binnen de sierteelt zijn hier voorbeelden van.
-
Om de interesse van private equity beter te begrijpen, hebben wij 28 investeringsmaatschappijen en financiers gevraagd om hun visie met ons te delen. Deze inzichten hebben wij gebundeld in de onlangs verschenen PE Barometer. Hierin is geconcludeerd dat, ondanks de economische onzekerheid en de gewijzigde marktomstandigheden, partijen een onverminderde interesse hebben voor bedrijfsovernames.
Voorbeelden van transacties met private equity betrokkenheid
- Plant World, een deelneming van Synergia, heeft de moederplanten en kwekersrechten van kwekerij Hoefnagel overgenomen. Daarnaast is Plant World gefuseerd met Smit Kwekerijen. Smit kwekerijen is een kweker van tropische kamerplanten. Met deze overnames is Plant World goed op weg om hun groeistrategie te realiseren.
- Heylen Group, een Belgische investeringsmaatschappij, heeft een aandeel verworven in Van den Bos Flowerbulbs.
- Van den Bos Flowerbulbs is gespecialiseerd in de handel van diverse bloemen voor de bloemen- en potplantentelers. Zij richten zich voornamelijk op lelies, freesia's en calla's.
Multiple analyse
- Het eerste halfjaar van 2022 heeft een stevige daling laten zien van de gemiddelde TEV/EBITDA multiple van beursgenoteerde bedrijven als gevolg van de toegenomen macro-economische en geopolitieke onzekerheid. In het laatste kwartaal heeft de verminderde onzekerheid geresulteerd in een lichte opleving van de markt. Ondernemers en consumenten hebben ten opzichte van het begin van het jaar meer vertrouwen gekregen in het economische klimaat.
- In vergelijking met de volledige markt is de Food & Flower sector minder gevoelig voor conjunctuur schommelingen. Voornamelijk draagt de food sector hieraan bij, doordat de sector onder andere uit noodzakelijke producten, eerste levensbehoeften, bestaat waardoor de sector stabieler is dan de gehele markt.
- Kortom, de volatiliteit van de multiple is aanzienlijk minder en ondernemingen binnen de F&F-sector zien hierdoor een hogere waardering.
*De hierboven vermelde multiples zijn op basis van Total Enterprise Value/ Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation (TEV/EBITDA). Verder zijn de multiples gebaseerd op bedrijven binnen Europa.
**De F&F sector bevat een breed scala aan ondernemingen. Van een slachterij tot een internationale voedselproducent en van een hightech kassenbouwer tot bloemengroothandel. Dit resulteert dan ook in een brede multiple range. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij de interpretatie van nevenstaande grafiek.
Verwachtingen
- Verwachte trends in de foodsector voor de komende periode zijn een grote interesse van consumenten in gemak (plaats, tijd, keuze en vorm), duurzaamheid en gezondheid. Daarnaast zorgt de forse concurrentie tussen verschillende aanbieders van voeding voor extra druk op toeleveranciers om kostenefficiënt te opereren.
- De Flower sector ziet een flinke daling van de afzet als gevolg van de afnemende koopkracht en de toename van consumenten uitgaven aan horeca en vakanties, bovenop stijgende (energie) kosten. Deze trend is ook zichtbaar in de dalende export naar het buitenland en zal naar verwachting voorlopig nog aanhouden. Dit biedt kansen voor grotere, moderne bedrijven die mogelijkheden hebben om te investeren in duurzame oplossingen. Ook kan door hen de overname van kleinere concurrenten worden overwogen, teneinde middels het behalen van schaalvoordelen sterker uit deze crisis te komen.
- De stijgende trend van het aantal transacties die eind 2022 is ingezet, wordt verwacht door te zetten in 2023. Private equity raakt meer betrokken bij de Food & Flower sector en de verwachting is dat deze trend het komende jaar aan zal houden.
Uitgelichte deals
- Voergroep Zuid heeft Veevoeder van der Steijn VOF overgenomen. Met deze overname groeit Voergroep Zuid uit tot marktleider in Zuid Nederland. Daarnaast versterkt Voergroep Zuid haar positie in vleesvee.
- De Nederlandse groothandel Sligro heeft tien Metro winkels overgenomen van Makro Cash & Carry Belgium. Met deze overname breidt Sligro haar positie in Belgie verder uit.
- De Smaakspecialist heeft Seamore overgenomen. Seamore is het merk achter verschillende voedingsmiddelen op basis van Zeewier. Met deze overname verbreed de Smaakspecialist haar assortiment van biologische voedingsmiddelen.
Meer informatie?
Een overzicht van al onze recente deals ziet u hier. Benieuwd naar een inschatting van de valuation en/of transactie multiple voor uw onderneming? Wij helpen u graag om een nauwkeurige inschatting te maken. Voor meer informatie klik op onderstaande knop: