Integratie van SDG's in CSRD-rapportage: kansen op duurzame verbetering

Integratie van SDG's in CSRD-rapportage: kansen op duurzame verbetering

Voor de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) waren maatschappelijk relevante ondernemingen al bezig te rapporteren over duurzame thema’s en hun organisatie specifieke betrokkenheid bij wereldwijde duurzaamheidsdoelen. Veel van deze bedrijven gebruiken hiervoor de Sustainable Development Goals (SDG’s), opgesteld door de Verenigde Naties. Dit is een set van 17 onderling verbonden, wereldwijde doelstellingen die zijn ontworpen om kritieke duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken. De SDG’s bieden een universeel raamwerk voor organisaties om hun duurzaamheidsinspanningen af te stemmen op bredere wereldwijde doelstellingen. 

European Sustainability Reporting Standards

De SDG’s zelf zijn geen rapportageregels. De finale rapportagestandaarden onder de CSRD, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS’s), zijn dat wel. Die zijn in juli 2023 gepubliceerd. De ESRS’s omvatten een breed scala aan duurzaamheidsaspecten: van algemene rapportageprincipes tot aan verplichte onderwerpstandaarden op basis van de dubbele materialiteit. Dubbele materialiteit houdt in dat bedrijven moeten rapporteren over duurzaamheidsinformatie die vanuit een financieel/impactperspectief het meest relevant (‘materieel’) is. 

Rapporteren over duurzaamheid

Maar nu is het de vraag wat er met de SDG’s gedaan moet worden in de rapportage. In de ESRS’s zelf wordt geen expliciete vermelding gemaakt van het gebruik van de SDG’s. Waarom zouden bedrijven deze universele doelstellingen wel moeten overwegen als onderdeel van hun CSRD-rapportage? 

Door deze vraag te beantwoorden, komen we tot de kern van rapporteren over duurzaamheid:  
  • Verbeterde transparantie over de strategie: Het integreren van SDG-toelichtingen in de CSRD-rapportage geeft een completer beeld van de duurzaamheidsinitiatieven. Het laat belanghebbenden bij een organisatie zien hoe de strategie en organisatiedoelen overeenkomen met deze specifieke wereldwijde doelen, waardoor een rapportage transparanter en betekenisvoller wordt.
  • Meer betrokkenheid van stakeholders: Veel belanghebbenden, waaronder investeerders, klanten en regelgevers, herkennen de SDG’s en zien vervolgens de aanpak van deze doelen terug in de duurzaamheidsrapportages. Hierdoor kan de interactie worden versterkt om te spreken over universele en herkenbare doelen.
  • Actieve bijdrage aan wereldwijde doelstellingen: Het verbinden van de rapportage met de SDG’s toont de inzet van een organisatie om wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken. Het laat zien dat een organisatie niet alleen aan de vereisten voldoet, maar zich actief, ook bovenwettelijk, inspant om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maak wel een keuze welke SDG’s relevant zijn voor u. Geen enkele geloofwaardige organisatie kan aan alle 17 doelen bijdragen.
  • Risicobeperking en identificatie van kansen: Een SDG-rapportage kan helpen bij het identificeren van potentiële risico's en kansen met betrekking tot wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen. Deze informatie kan helpen bij strategische besluitvorming en een dubbele materialiteitbeoordeling gericht op het identificeren van impacts, risico’s en kansen.
  • Concurrentievoordeel: Organisaties die proactief SDG's aanpakken en hierover rapporteren, kunnen een concurrentievoordeel behalen. Het toont namelijk leiderschap op het gebied van duurzaamheid en positioneert een organisatie als een verantwoordelijke en vooruitstrevende onderneming.

Rapporteren over SDG’s is dus geen verplichting. Maar als een organisatie  daarover wel rapporteert, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de SDG-toelichtingen concreet, specifiek en in overeenstemming zijn met de specifieke ESRS-vereisten. De sleutel hiervoor is de uitkomst van een dubbele materialiteit beoordelingen waarin de koppeling wordt gemaakt van de doelstellingen met de meest materiele thema’s. 

Kans op duurzame verbetering

Tot slot biedt de integratie van de SDG’s in een CSRD-rapportage een grote kans om de duurzaamheidsrapportage te verbeteren. Zeker voor maatschappelijk relevante organisaties die vaak een inherente focus hebben op een aantal van deze duurzame doelen. Door de ESRS’s met de SDG’s te verbinden, voldoet u niet alleen aan de vereiste regelgeving. U toont ook uw toewijding aan het opbouwen van een duurzame en veerkrachtige toekomst voor iedereen.

Tip: De Global Reporting Initiative (GRI) heeft een handboek met indicatoren ontwikkeld om rapportage over de SDG's eenvoudig en gemakkelijk uitvoerbaar te maken.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw duurzaamheidsrapportage of de CSRD-implementatie? Of wenst u ondersteuning bij het opstellen van niet-financiële informatie, koppeling met de SDG’s of de duurzame strategie van uw organisatie? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Webinar CSRD & ESRS – 2 november 

De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn definitief en alle grote ondernemingen moeten invulling geven aan de verplichte duurzaamheidsrapportage volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit kan lastig zijn, vooral omdat dit voor veel organisaties nieuw is. 

Wilt u goed voorbereid zijn? Schrijf u dan nu in voor ons webinar op donderdag 2 november (14.00 tot 15.30 uur) waarin we onder andere de CSRD & ESRS toelichten, onze inzichten vanuit recente casussen delen en Annemaaike Bouma, controller bij Heembouw, laten aanschuiven om haar ervaringen te delen.  

Meer info & aanmelden