BDO Dealupdate: Duurzaamheid en digitalisering drijven groei in Nederlandse Maakindustrie

Hoe kan uw bedrijf in de Maakindustrie concurrerend blijven in een markt die steeds sneller digitaliseert en verduurzaming eist? In onze nieuwste kwartaalupdate ontdekt u hoe bedrijven zich aanpassen aan macro-economische uitdagingen en welke kansen er liggen voor groei door transformatie. We berichten waarom Private Equity steeds meer investeert in duurzame, innovatieve spelers en hoe cross-border deals toenemen door de sterke reputatie van Nederland.

Uitdagingen en kansen

Het afgelopen kwartaal heeft de Nederlandse Maakindustrie te maken gehad met aanzienlijke macro-economische uitdagingen. Hoewel de sector na verstoringen in de toeleveringsketen en door stijgende energieprijzen eerder in 2024 tekenen van herstel vertoonde, worden bedrijven geconfronteerd met nieuwe uitdagingen zoals inflatie en veranderende vraagpatronen. Dat komt volgens onder meer de ING en PWC met name door toenemende vereisten op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en digitale ontwikkelingen.¹² Deze ontwikkelingen, gecombineerd met hoge rentepercentages, hebben geleid tot een afname van investeringen, vooral in kapitaalintensieve subsectoren zoals de machinebouw en metaalbewerking, blijkt uit De stand van onze economie. 

Ondanks deze uitdagingen biedt de huidige markt ook kansen voor strategische herstructurering en M&A-activiteiten. Bedrijfsovernames en schaalvergroting blijven cruciaal voor bedrijven die hun concurrentiepositie willen versterken. De voortdurende verschuiving naar duurzame productie en digitalisering is een opvallende trend. Bedrijven investeren in technologieën zoals automatisering en data-analyse om hun operationele efficiëntie te verhogen. Deze digitaliseringstrend wordt volgens de Rabobank versterkt door de interesse van Private Equity (PE)-partijen, die investeren in bedrijven met duidelijke groeistrategieën en duurzame bedrijfsmodellen.

M&A activiteit

Sectoranalisten en marktonderzoeken van Nederlandse banken wijzen erop dat de komende maanden een verdere consolidatie te verwachten is, waarbij strategische overnames en schaalvergroting een belangrijke driver zullen zijn. PE zal naar verwachting een actieve rol blijven spelen, waarbij de focus ligt op bedrijven die zowel financieel gezond zijn als innovatief en duurzaam in hun bedrijfsvoering. De sector blijft aantrekkelijk voor investeerders vanwege de robuuste fundamenten en het groeiende potentieel in zowel binnenlandse als internationale markten, meldt het CBS.5

Key takeaways

  • Minder deals in Q3 binnen de Nederlandse Maakindustrie, maar het vertrouwen in de markt blijft aan;
  • Aandeel cross-border deals blijft toenemen als gevolg van een sterke reputatie in het buitenland;
  • Private Equity blijft naar verwachting onverminderd geïnteresseerd in de Nederlandse Maakindustrie;

Dealvolume in Nederland

Uit onderzoek van BDO blijkt dat Nederland aantrekkelijk blijft voor buitenlandse investeerders. In het derde kwartaal van 2024 zijn er 56 deals geweest in de Maakindustrie, ofwel een daling van 16 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: BDO-Analyse o.b.v. Mena.l, Mergermarket, FD, CBS

 

(Inter)nationale betrokkenheid

Het aandeel crossborder deals in de Nederlandse Maakindustrie is het afgelopen kwartaal juist toegenomen. Buitenlandse partijen worden aangetrokken door de sterke reputatie van de Nederlandse maakindustrie, die bekend staat om innovatieve producten en hoogwaardige kwaliteit. Nederland biedt een gunstig vestigingsklimaat met uitstekende infrastructuur, een stabiele economie en een goed opgeleide beroepsbevolking. Bovendien biedt Nederland toegang tot de grote Europese markt, wat een extra voordeel is voor buitenlandse kopers die hun activiteiten in Europa willen uitbreiden.


Bron: BDO-Analyse o.b.v. Mena.nl, Mergermarket, FD, CBS

Betrokkenheid Private Equity

In het derde kwartaal van 2024 stijgt de betrokkenheid van Private Equity partijen bij transacties in de Maakindustrie naar een aandeel van ongeveer 65%, blijkt uit ons onderzoek (zie onderstaande grafiek). De aanwezigheid van Private Equity in de Maakindustrie is verder toegenomen, mede gezien hun sterke interesse in mogelijkheden tot consolidatie. Dit biedt perspectieven voor ondernemers in de Maakindustrie. Dergelijke partijen hebben vaak toegang tot kapitaal en expertise om bedrijven te ondersteunen bij strategische samenwerkingen, schaalvergroting en het realiseren van waardecreatie. 

Bron: BDO-Analyse o.b.v. Mena.l, Mergermarket, FD, CBS

Multiple analyse & Comparable Company Analysis (CCA)

Bedrijfswaarderingen lopen op door focus op duurzaamheid en automatisering. Uit onze multiple analyse blijkt dat de TEV/EBITDA ten opzichte van een jaar eerder met meer dan 9% is gestegen. Dit is mede een gevolg van de focus van enkele bedrijven op de transitie naar duurzaamheid en investeringen in automatisering, wat een positieve impact heeft gehad op de winstgevendheid en toekomstperspectief en daarmee op de bedrijfswaarderingen. Onderstaande grafiek is gebaseerd op de hoogste, laagste en mediaan multiple van beursgenoteerde bedrijven in de Maakindustrie.

Comparable Transaction Analysis (CTA)

Onderstaande grafiek is gebaseerd op gerealiseerde transactiemultiples in de Maakindustrie. Gedurende 2024 zijn deze gestegen, mogelijk als gevolg van de winstgevendheid die iets minder onder druk is komen te staan als gevolg van de veerkrachtgheid van de Maakindustrie. 

Bron: S&P CapitalIQ & Mergermarket

Meer informatie?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw eigen bedrijf? Laat ons u adviseren tijdens een vrijblijvende afspraak! Neem nu contact met ons op en ontdek hoe u kunt profiteren van de kansen die de markt te bieden heeft.

LEES DE VOLLEDIGE UPDATE