Pensioenfondsen stellen transitie uit: piekbelasting in 2025 lijkt onvermijdelijk

  • Slechts 7% van de fondsen wil in 2025 invaren
  • PUO’s stimuleren tussentijds invaren als mogelijke oplossing om piekbelasting te voorkomen
  • Uitvoeringskosten stijgen en zijn onvoorspelbaar 
Eindhoven, 12 december 2024 – De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is volop gaande, maar pensioenfondsen stellen het invaren in veel gevallen uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs naar de voortgang en invaarintenties van pensioenfondsen. Een piekbelasting in 2025 is daarom vrijwel onvermijdelijk. 

Vraag rapport aan

De huidige situatie toont aan dat van de oorspronkelijk 25 koplopers slechts enkele pensioenfondsen nog op schema liggen om per 1 januari 2025 te invaren. Ryan de Waard, director bij BDO Advisory, zegt: “De andere koplopers hebben ervoor gekozen de transitiedatum naar achteren te schuiven. Dit roept vragen op over de haalbaarheid om de overgang te faciliteren.” 36% van de fondsen is van plan om in 2026 te invaren.

Druk op DNB en pensioenuitvoeringsorganisaties 

Fondsen moeten voor 1 juli 2025 hun implementatieplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Werner Hoeve, partner bij BDO Audit & Assurance, stelt: “DNB heeft ongeveer een halfjaar de tijd om te reageren en daarom zal deze periode bijzonder druk zijn. 

Maar ook de pensioenuitvoeringsorganisaties (PUO’s) krijgen het druk. Hoeve: “2026 was al een populair jaar om in te varen. Dat komt omdat de meeste fondsen bewust geen koploper willen zijn, maar ook niet als laatste willen invaren. De PUO’s staan het komend jaar dan ook flink onder druk. Het coördineren van verschillende onderdelen met sociale partners, toezichthouders en uitvoeringsorganisaties vereist aanzienlijke tijd en inspanning.”

Tussentijds invaren kan een mogelijkheid zijn om de druk te spreiden. Uitvoeringsorganisaties dringen hier steeds vaker op aan, maar het onderzoek toont aan dat slechts vijftien pensioenfondsen dit overwegen. 

Bovenop deze transitie komt bovendien de noodzaak om te voldoen aan verschillende (nieuwe) regelgeving, zoals de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Digital Operational Resilience Act (DORA), die beide in 2025 van kracht worden. DORA  verplicht financiële instellingen om hun informatiebeveiliging  en cyberweerbaarheid goed op orde te hebben.

Toenemende uitvoeringskosten

Ook de uitvoeringskosten blijven een bron van zorg. Uit het onderzoek blijkt dat de kosten per deelnemer in 2023 gemiddeld € 739 bedragen, tegenover € 633 in 2022. De Waard wijst op de onvoorspelbare aard van deze kosten: “Hoewel uitvoeringsorganisaties verwachten dat de kosten op de lange termijn zullen dalen, is de kortetermijnprognose allesbehalve rooskleurig.” Dit roept vragen op over de toekomst van kleinere fondsen die kampen met schaal- en kostenproblemen. Ook in het afgelopen jaar is het aantal pensioenfondsen afgenomen. Eind 2023 waren er nog 185 pensioenfondsen, en per november 2024 zijn er nog 161 fondsen.

Voor meer informatie:
BDO Accountants & Adviseurs
Sara Sprakel 
Tel.: 06 42 12 23 63
E-mail: sara.sprakel@bdo.nl

Sterk Werk Communicatie
Jos van der Pluijm
Tel.: 06 59 84 00 24
E-mail: jos.van.der.pluijm@sterkwerk.nl