BDO Jaarverslag 2023

BDO Jaarverslag 2023

De wereld om ons heen verandert in snel tempo: internationaal, nationaal, en ook binnen BDO. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema en technologieën zoals artificial intelligence (AI) ontwikkelen zich snel. We zijn als maatschappij anders naar werk gaan kijken. En meten economische groei ook aan de hand van andere waarden. Bedrijven en organisaties worden steeds meer verantwoordelijk gehouden voor de impact die ze maken in hun omgeving. Hierin is de menselijke aanpak steeds meer waard. En dat is precies waar wij als BDO het verschil kunnen maken.

In ons jaarverslag 2023 laten we zien hoe we dat doen. Door meer dan ooit in te zetten op echte waarde: de essentie van wie wij zijn en waar we voor staan. Onze echte waarde vind je in onze mensgerichte cultuur en onze persoonlijke aanpak. In onze brede blik op waarde, waarin we alle kosten en baten meenemen, ook die voor mens, milieu en maatschappij. We laten zien dat onze impact het grootst is als wij blijven doen waar wij goed in zijn: mensen en organisaties inzicht én vertrouwen geven in hun echte waarde en ze zo helpen hun duurzame ambities te realiseren.

Download BDO Jaarverslag 2023

Onze echte waarde in 2023

In 2023 ging de score van bevlogenheid bij BDO-medewerkers, gemeten in de jaarlijkse cultuurmeting, van een 7,2 naar een 7,4. Bevlogenheid gaat over de mate waarin de medewerkers geïnspireerd raken door en energie krijgen van hun werk. Het heeft ook betrekking op hun positieve relatie met de organisatie. 

Onze mensen vormen het hart en de ziel van onze organisatie. De kwaliteit en het enthousiasme van onze mensen zijn doorslaggevend voor onze dienstverlening, ontwikkeling en groei. Het afgelopen jaar hebben we veel geïnvesteerd in ons talent door aspecten als gedeeld leiderschap, ons vitaliteitsprogramma, de work-lifebalance en de ontwikkeling van onze medewerkers veel aandacht te geven. Onder andere het hogere bevlogenheidscijfer en het lagere verloop onder vrouwelijke collega’s (-1,6% tov 2022), zien wij als positieve resultaten van die inspanningen.

Omzet, bedrijfsresultaat en groei 

Een gezonde financiële huishouding vormt de basis voor het leveren van echte waarde. De Nederlandse economie kenmerkte zich in 2023 door een lage economische groei, een lagere wereldhandel, een afnemende (maar nog hoge) inflatie en een onverminderd krappe arbeidsmarkt. Onder deze uitdagende economische omstandigheden steeg de omzet van BDO met 4,6% naar € 359 miljoen (2022: € 343 miljoen). Deze omzetstijging is zichtbaar bij alle Lines of Service.

Het gemiddeld aantal medewerkers (fte) bij BDO is in 2023 gestegen met 4,7% naar 2.695 medewerkers. Deze procentuele stijging is met name zichtbaar bij de specialisten van IT Risk Assurance, Payroll en HR-administratie en BDO Digital, de onderdelen van onze dienstverlening waar ook de meest significante omzetstijgingen zichtbaar waren.

Het bedrijfsresultaat over 2023 bedroeg € 39,2 miljoen (2022: € 48,6 miljoen). De daling van het resultaat ten opzichte van 2022 is het gevolg van investeringen in onze medewerkers, gestegen loonkosten en investeringen in technologie en AI. 

Vooruitzichten: onze andere kijk op waarde in 2024

In 2024 zetten we in op duurzame groei in omvang en kwaliteit. Onze mensen en hun ontwikkeling staan daarbij voorop. We kiezen ervoor om de samenwerking tussen onze kantoren wereldwijd te verstevigen en samen grotere internationale opdrachten aan te pakken. Zo kunnen we samen meer impact maken, voor ons bedrijf, onze collega’s en onze klanten. In deze video vertellen we meer over onze andere kijk op waarde.