Poortwachters van de financiële sector
Wetgeving: de Wwft
De AML-vereisten in Nederland komen voort uit de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Een zeer belangrijk onderdeel van de Wwft is het uitvoeren van het klantonderzoek, ook wel customer due diligence (CDD) genoemd. Hierbij gaat men uit van een risicogebaseerde aanpak, die ervoor moet zorgen dat de focus ligt op klanten en transacties met een verhoogd risico. Een onacceptabel risico leidt ertoe dat een partij géén klant mag worden, ofwel dat afscheid moet worden genomen van een bestaande klant.
Sanctiewet 1977
Op basis van de Sanctiewet 1977 (Sw) worden financiële instellingen geacht maatregelen te nemen om te controleren of relaties voorkomen op één of meerdere sanctielijsten. Wanneer geconstateerd wordt dat de identiteit van een relatie overeenkomt met een (rechts)persoon of entiteit op een sanctielijst, moet de instelling direct melding maken bij de toezichthouder. Is er sprake of een vermoeden van witwassen of terrorismefinanciering? Dan moet er ook een melding bij de Financial Intelligence Unit (FIU) worden gemaakt. Wanneer niet aan de Sw voldaan wordt, kan dit leiden tot handhavingsmaatregelen van de toezichthouder.
Onvoldoende capaciteit binnen de organisatie
De AML- en sanctiewetgeving brengt veel verplichtingen met zich mee voor financiële instellingen. Niet altijd is er binnen organisaties genoeg capaciteit voor het uitvoeren van de AML- en sanctiecontroles. Ook is er vaak onvoldoende aansluiting op de dagelijkse bedrijfsvoering waardoor niet goed wordt geïmplementeerd en is kennis en awareness met betrekking tot het onderwerp nog niet van voldoende niveau is binnen de organisatie.
Wat kan BDO voor u betekenen?
Onze experts hebben brede ervaring op het gebied van AML- en sanctiewetgeving en de bijbehorende verplichtingen. We bieden ondersteuning op onder andere de volgende gebieden: