Zorgpersoneel behouden door modern werkgeverschap

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is een groeiend probleem voor ziekenhuizen en UMC’s. Daarbij komt dat de kosten van personeel niet in loondienst (PNIL) aanzienlijk zijn gestegen. Hoe kunnen zij het juiste personeel aantrekken én behouden? 

De complexiteit van PNIL en fiscale risico’s 

In 2023 stegen de kosten van personeel niet in loondienst (PNIL) aanzienlijk: bij ziekenhuizen met circa 10% en bij UMC’s met 7%. Toch blijft het aandeel van deze kosten in verhouding tot de totale personeelskosten stabiel rond de 6%.Het beheer van personeel in loondienst is echter niet alleen een kwestie van kosten, maar ook van wet- en regelgeving. Vooral in inzet van zelfstandigen (zzp'ers) in plaats van vast personeel vraagt om zorgvuldige afwegingen, vanwege de wetgeving om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. 

De wet DBA 

De uitvoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vanaf 1 januari 2025 brengt veel fiscale risico’s met zich mee. De vraag is of deze zzp'ers daadwerkelijk als zelfstandigen worden erkend of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. In het geval van schijnzelfstandigheid kunnen er naheffingen voor loonbelasting en sociale premies volgen, wat een financiële last vormt.  

Bovendien kan de zzp’er dan aanspraak maken op arbeidsvoorwaarden uit de cao, zoals doorbetaling van loon bij ziekte, pensioenopbouw en andere rechten. Het vermijden van dergelijke risico’s vraagt om een goede afstemming en duidelijke afspraken, zodat ziekenhuizen de juridische gevolgen van schijnzelfstandigheid kunnen voorkomen. 

Focus op behoud in plaats van kosten 

Er wordt veel gefocust op het beperken van kosten door de inhuur van PNIL, maar de werkelijke uitdaging voor ziekenhuizen en UMC’s ligt in het behoud van personeel in loondienst (PIL). De arbeidsmarkt in de zorg wordt steeds krapper, en de uitstroom van personeel is een zorgwekkend probleem. In plaats van enkel te focussen op de kosten van personeel en de fiscale risico’s van PNIL, moeten zorginstellingen zich richten op een strategisch HR-beleid dat medewerkers stimuleert om te blijven werken binnen de zorg. 

Deze focus op behoud kan veel verder gaan dan louter financiële overwegingen. Het is belangrijk om niet alleen in te spelen op de kosten, maar ook te investeren in moderne vormen van werkgeverschap. Ziekenhuizen en UMC’s kunnen door het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een goede werk-privébalans ervoor zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. Ook het bieden van doorgroeimogelijkheden, flexibele werktijden en het betrekken van zorgprofessionals bij besluitvorming zijn krachtige middelen om medewerkers te behouden. 

De kracht van modern werkgeverschap 

De sleutel tot succes in het behouden van personeel in loondienst ligt in goed luisteren naar de zorgprofessionals zelf. Door hen actief te betrekken bij de besluitvorming, krijgen ze niet alleen het gevoel dat ze gehoord worden, maar kunnen hun ideeën ook worden omgezet in effectief beleid. Dit vraagt om een cultuuromslag, waarin medewerkers én zzp’ers zich niet slechts als arbeidskrachten zien, maar als waardevolle partners van de organisatie zien. 

Modern werkgeverschap betekent dat ziekenhuizen en UMC’s investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en hen een werkplek bieden waar ze kunnen groeien, zich gewaardeerd voelen en met plezier hun werk kunnen doen. Het is belangrijk dat zorginstellingen zich realiseren dat het behoud van personeel veel meer is dan het beheersen van kosten. Het gaat om het creëren van een werkomgeving waar medewerkers zich verbonden voelen met de organisatie, waarin ze kunnen bijdragen aan de toekomst van de zorg. 

BDO Benchmark Ziekenhuizen & UMC's 2024 

Voor het eerst combineren we de analyse van zowel algemene Nederlandse ziekenhuizen als universitaire medische centra (UMC’s) samen in 1 onderzoeksrapport. Deze integratie biedt een beter beeld van de financiële prestaties, uitdagingen en brengt verschillen en overeenkomsten tussen beide groepen duidelijk in kaart. Met de hernieuwde onderzoeksopzet geloven we als BDO van echte waarde voor de sector te zijn. 

Download