Zorgaanbieders, richt cliëntenraad op om aan wetgeving te voldoen

Zorgaanbieders doen er verstandig aan rekening te houden met op handen zijnde veranderingen. De in 2022 in werking getreden Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) schrijft namelijk voor dat zorgaanbieders vóór 1 januari 2024 een Wtza-vergunning aan moeten vragen om te voldoen aan de vergunningsplicht. Om in aanmerking te komen voor een vergunning moet voldaan worden aan diverse voorwaarden. Eén van deze voorwaarden is het organiseren van medezeggenschap van cliënten op grond van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Wordt hier niet aan voldaan, dan wordt er geen vergunning verleend.

Cliëntenraad vaak verplicht

Op grond van de Wmcz worden diverse zorginstellingen verplicht een cliëntenraad in te stellen. In de volgende situaties bestaat voor zorginstellingen de verplichting om een cliëntenraad in te stellen:

  • bij een zorginstelling waar cliënten ten minste één etmaal kunnen verblijven en zorg wordt verleend door meer dan 10 zorgverleners; én
  • bij zorginstellingen waar ambulante zorg wordt verleend door 25 of meer zorgverleners.

Een Wtza-vergunning wordt niet verleend wanneer er geen verplichte cliëntenraad is ingesteld. Dit betekent dat organisaties voorafgaand aan de vergunningsaanvraag (vóór 1 januari 2024) over een cliëntenraad moeten beschikken.

Waar moet u aan denken bij de oprichting van een cliëntenraad?

Geldt voor uw zorginstelling dat u een cliëntenraad moet instellen? Dan is het van belang dat u daar nu mee aan de slag gaat, immers een cliëntenraad is niet eenvoudig samengesteld. Wij raden aan om een werkgroep op te richten die het oprichten van de cliëntenraad op zich neemt. De werkgroep kan bestaan uit werknemers uit de organisatie. 

Na het oprichten van de werkgroep moet worden bepaald wie er lid kan worden van de cliëntenraad en aan welke eisen de leden van de cliëntenraad moeten voldoen. Denk hier ook aan de wijze van benoeming en ontslag en de zittingsduur van de leden in de cliëntenraad.

Vervolgens zullen kandidaten voor de cliëntenraad moeten worden gezocht. Wanneer de kandidaten zijn geselecteerd en benoemd, zullen zij een huishoudelijk reglement opstellen.  In dit reglement regelt de cliëntenraad haar werkwijze en visie op medezeggenschap.

Er kan ook behoefte zijn aan meerdere cliëntenraden. Bijvoorbeeld als de instelling meerdere locaties heeft en de belangen van de cliënten op die specifieke locaties beter kunnen worden vertegenwoordigd op decentraal niveau.

Een zorgvuldig proces

Het oprichten van een cliëntenraad is voor het verkrijgen van een Wtza-vergunning erg belangrijk. De instelling dient er dan ook zorg voor te dragen dat aan de verplichting tot het instellen van een cliëntenraad is voldaan.

Het instellen van een cliëntenraad is een proces dat voorbereiding vergt voor een goede uitwerking. Daarnaast laat de praktijk zien dat het oprichten van een cliëntenraad, voor zowel de organisatie als de cliënten, een belangrijk thema is waar met aandacht naar moet worden gehandeld. Benut het komende half jaar goed en ga nu aan de slag met de oprichting van de cliëntenraad.

Hulp bij het oprichten van de cliëntenraad

Heeft u hulp nodig bij de oprichting van de cliëntenraad? Dan helpen de zorgjuristen van BDO Tax & Legal u graag. Schroom niet om contact op te nemen via secretariaat.legal@bdo.nl.