Zekerheid van financiering met duurzaam vastgoed

Redenen om verduurzaming te versnellen

Hoe snel moeten we vastgoed verduurzamen? Investeerders missen kansen door te focussen op regelgeving en financiën, terwijl het ook gaat om energieprestaties, circulariteit, woonbeleving en waardeontwikkeling.

Vanuit een financieringsperspectief willen we graag toelichten dat sneller verduurzamen verstandig is om de volgende redenen:
  • Hoewel de initiële investering naar verwachting hoger is, zullen de voordelen voor de gebruiker, door lagere energiekosten en het prettige leef- en werkklimaat, mogelijk al vanaf ingebruikname (deels) opwegen tegen de hogere huurprijs;
  • De doelstellingen vanuit het Klimaat- en Energieakkoord vragen om een forse vermindering van uitstoot: 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050
  • In de komende jaren zullen steeds meer organisaties zich moeten en willen verantwoorden over hun ESG-prestaties. Vastgoed wat voldoet aan een hogere standaard zal hierdoor steeds aantrekkelijker worden. Ook de reputatie kan een rol spelen: een partij die duurzaamheidsambities realiseert is als samenwerkingspartner in de keten aantrekkelijker. Sterker nog: in inkoopvoorwaarden kunnen eisen worden opgenomen ten aanzien van ESG-prestaties;
  • Omdat de regelgeving en de klantvraag soms wat achterlopen, is het aannemelijk dat vastgoed dat hierop vooruitloopt uiteindelijk pas op een later moment toe is aan tussentijdse renovaties of noodzakelijke verbeteringen om verhuurbaar te blijven;
  • Voorgaande zorgt er uiteraard ook voor dat waardeontwikkeling van duurzamer vastgoed zich op termijn positief zal onderscheiden. Circulariteit zorgt hierbij aanvullend voor een hogere restwaarde van grondstoffen en materialen;
  • Uiteindelijk zullen deze factoren, naast de financiële uitgangspunten van de business case, leiden tot een lager risicoprofiel van de investering en dus lagere opslagen op de rente en een betere beschikbaarheid van financiering.

Financieringsmogelijkheden

Financiering van duurzaam vastgoed kan hierbij op verschillende manieren worden aangepakt. Veelvoorkomende methoden om duurzaam vastgoed te financieren, zijn nog steeds traditionele bankleningen en zogenaamde groene hypotheken. Wat hierbij opvalt is dat banken in vrijwel alle gevallen in het kader van hun ESG-beleid hoge ambities uitspreken over de impact van hun uitstaande portefeuille in termen van emissies, maar ook voor wat betreft zaken als brede welvaart en integriteit. Ze zullen dan ook steeds kritischer beoordelen aan wie ze hun geld uitlenen. Naast financiering beschikbaar stellen, zal de ESG-score in toenemende mate terugkomen in de tarieven.

Investeerders en (potentiële) partners zijn steeds geïnteresseerder in duurzame vastgoedprojecten vanwege de langetermijnvoordelen en het groeiende bewustzijn van duurzaamheid binnen de maatschappij. Dat geldt ook voor crowdfunding en groene obligaties waarbij particulieren en bedrijven liever investeren in duurzaam vastgoed dan in traditionele (fossiele) projecten. Impact Investing en Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (ESG) zijn eveneens financieringsvormen vanuit investeerders als onderdeel van hun impactbeleggingsstrategieën.

Subsidies en Stimuleringsmaatregelen voor duurzame projecten nemen toe ten opzichte van de traditionele investeringen. Dit kan variëren van belastingvoordelen tot directe subsidies. Binnen deze laatste categorie vallen ook duurzaamheidsleningen en garanties vanuit lokale, regionale, landelijke en Europese overheden.

Energieprestatiecontracten (EPC) zijn overeenkomsten tussen een gebouweigenaar en een energieprestatiebedrijf. Het energieprestatiebedrijf financiert en implementeert energiebesparende maatregelen en wordt terugbetaald met de besparingen op de energierekening. In sommige gevallen kunnen leasestructuren worden gebruikt om duurzaam vastgoed te financieren. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor zonnepanelen of andere energie-efficiënte installaties.

Succesfactoren

Om de kansen op succes te vergroten bij het verduurzamen van bestaand en nieuw vastgoed, doen wij vanuit een financieringsperspectief de volgende aanbevelingen:
  • Maak duurzaamheid een onderdeel van de business case.
  • Breng uw ESG-prestaties en plannen op dit gebied in beeld.
  • Breng subsidiemogelijkheden in kaart.
  • Denk goed na over de eigendomsverhouding, vooral als het gaat om de verdeling van zeggenschap, risico's en beheersingsmaatregelen.
  • Vastgoed is van de lange adem. Een goed beeld van de ontwikkelingen, vereisten en stip op de horizon betaalt zich uiteindelijk uit.
Dat duurzaam vastgoed vele voordelen heeft staat wat ons betreft als een paal boven water. Toch is het belangrijk om een grondige analyse te maken van de beschikbare financieringsopties en de specifieke behoeften vanuit u als eigenaar/ investeerder. Elk project heeft unieke uitdagingen en kansen die we als adviseurs van BDO kennen en graag met u bespreken.