Vrijstelling dividendbelasting voor instellingen in de publieke sector

Veel instellingen in de publieke sector zijn niet of slechts beperkt belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting (hierna: vpb).  Dat komt voor doordat zij bijvoorbeeld een beroep doen op de zogenoemde ‘zorgvrijstelling’ of de activiteiten niet kwalificeren als ‘onderneming’ voor de vpb. In dat geval zijn dividenduitkeringen die zij ontvangen belast met 15% dividendbelasting. Deze moet in beginsel worden betaald door de uitkerende vennootschap en kan vervolgens achteraf worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Dit leidt tot administratieve lasten en een financieringsnadeel. 

Om dit te voorkomen is al in 2017 een inhoudingsvrijstelling geïntroduceerd. Deze vrijstelling is, vanwege het feit dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft, nooit in werking getreden. Recent is echter aangekondigd dat de vrijstelling per 1 januari 2024 in werking treedt. Vanaf dat moment is geen dividendbelasting verschuldigd over dividenduitkeringen aan een niet-belastingplichtige aandeelhouder (zoals een zorginstelling of een gemeente). Zij dienen hiervoor echter te beschikken over een zogenoemde ‘kwalificatiebeschikking’. 

Deze kwalificatiebeschikking dient digitaal te worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Hierin verklaart de inspecteur dat de betreffende aandeelhouder voldoet aan de voorwaarden voor de toepassing van de vrijstelling. Deze beschikking geldt voor een periode van vier jaar, maar kan door de inspecteur worden ingetrokken. Overigens blijft de bestaande teruggaafregeling ‘gewoon’ van kracht. De betrokken partijen hebben dus de keuze om of de inhoudingsvrijstelling, of de teruggaafregeling toe te passen. 

De inwerkingtreding van de inhoudingsvrijstelling is naar onze mening een zeer welkome vereenvoudiging en administratieve lastenverlichting voor instellingen in de publieke sector.

Heeft u vragen over dividenduitkeringen of de precieze voorwaarden voor de toepassing van de inhoudingsvrijstelling? Dan kunt u contact opnemen met een van onze Publieke Sector-specialisten.