Verduurzamen van uw organisatie – bepaal uw startpunt

Bij organisaties is er een groeiend besef over de noodzaak om verduurzamen concreet beet te pakken. Klimaatverandering, mensonwaardige werksituaties in de waardeketen, ongelijke behandeling van medewerkers, belangenverstrengeling: ook uw organisatie maakt impact op mens en milieu.  

U kunt keuzes maken daarin en uw organisatie wordt ook geacht deze keuzes toe te lichten. De EU-lidstaten verplichten organisaties vanaf een bepaalde omvang om te rapporteren over impact. Hiertoe is de CSRD aangenomen. Op basis van dit framework zullen organisaties relevante, vergelijkbare en betrouwbare duurzaamheidsinformatie rapporteren over hun lange termijn waardecreatie.  

Duurzaamheid: van abstract tot uw eigen concrete keuzes

Landen wereldwijd hebben afspraken gemaakt over duurzame ontwikkeling. De zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, ook wel SDG’s, willen wij in 2030 gerealiseerd hebben. Dit vraagt om landen en ook om organisaties die verantwoordelijk willen opereren. Hoe stelt u duurzame ontwikkeling centraal in uw eigen organisatie en ecosysteem? Wat is uw strategie om de duurzaamheidsrisico's te beheersen en kansen, bijvoorbeeld op het gebied van circulariteit, te benutten? Vanuit de purpose van uw organisatie  (‘waarom is ooit deze organisatie opgericht?’, ‘welke grote behoefte werd ooit/wordt nog steeds ingevuld?’) kunt u keuzes maken voor SDG’s die erg bij uw organisatie passen. Voor welke grote issues biedt u uiteindelijk met uw producten of diensten oplossingen?  En met de keuze voor enkele SDG’s ziet u welke impact u maakt op de wereld. Dit is de manier waarop uw organisatie waarde creëert en impact maakt. 

Vanuit meerdere kanten wordt u ‘gewogen’  

Initiatieven en regelgeving vanuit de overheid, verplichtingen tot duurzaamheidsrapportages, groene financieringen en de aanstekelijke werking van koplopers leiden tot een ongekende, en noodzakelijke, versnelling. Onze planeet heeft ieders inspanningen nodig. Belangrijk bij het zetten van logische stappen is dat u als organisaties weet waar u staat qua duurzaamheid. En wat uw routekaart is voor de te nemen stappen. Dit helder hebben, helpt u om uw klanten, maatschappelijke organisaties en investeerders (pro-actief) mee te nemen in uw overwegingen. Duurzaamheid kent namelijk niet veel ‘zwart-wit’ antwoorden. Daarom willen deze partijen snappen hoe u manoeuvreert. Welke keuzes maakt u in een situatie vol trade-offs? En op basis hiervan wegen ze af of u een organisatie bent met wie ze zaken willen doen. Als keerzijde van de stappen vooruit geldt namelijk ook dat een partij met een zwakke ESG-performance een risico vormt voor de andere partijen in de keten.

Tooling om uw startpunt te bepalen 

Hoe kunt u verder verduurzamen? Hoe toekomstbestendig is uw organisatie? De Sustainability Readiness Tool is speciaal ontworpen om de activiteiten van uw organisatie op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen. De tool biedt een volwassenheidsbeoordeling via het ESG-raamwerk en geeft u feedback over waar de organisatie staat. Er worden u vragen gesteld over uw strategie, organisatiestructuur, supply chain, operationele processen, producten en diensten en uw rapportage. Na het invullen van het assessment ontvangt u een rapport dat uw ‘Sustainability Readiness’ weergeeft. U ontvangt daarbij ook een aantal praktische adviezen en ‘best practices’ om ondersteuning te bieden bij uw volgende stappen naar een nog duurzamere organisatie.   

Vul de Sustainability Readiness Tool in