Verankeren van maatschappelijke en duurzame doelstellingen: steward-ownership
Verankeren van maatschappelijke en duurzame doelstellingen: steward-ownership
Steward-ownership is een manier om maatschappelijke en duurzame doelstellingen te verankeren in de bedrijfs- en eigendomsstructuur van een onderneming. Door ontwikkelingen op het gebied van ESG (Environmental, Social & Governance)/ duurzaamheid is er in toenemende mate aandacht voor dit onderwerp. Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin de regering is verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken voor steward-owned bedrijven als aparte rechtsvorm.
Steward-ownership als eigendomsstructuur
Bij zogeheten steward-owned bedrijven staat het bedrijf voorop. Kort gezegd komt dit neer op een scheiding tussen zeggenschap en eigendomsrechtsrechten. Steward-ownership is (vooralsnog) géén nieuwe rechtsvorm, maar een andere invulling van bestaande rechtsvormen en structuren.
Het uitgangspunt is dat het bedrijf ‘van zichzelf’ is. Het bedrijf bestaat om zijn kernwaarden (missie) op de lange termijn te dienen. Alle betrokkenen (zoals bestuurders en aandeelhouders) zijn gericht op het realiseren van deze kernwaarden. Dit betekent dat ook de aandeelhouders zich richten op deze kernwaarden, in plaats van te streven naar winstmaximalisatie als primair doel.
De bestuurders, oftewel stewards, hebben de taak om aan de kernwaarden uitvoering te geven. Zelfbestuur en het feit dat winst in dienst moet staan van de kernwaarden, vormen de twee leidende principes.
Waarom kiezen voor steward-ownership?
Steward-ownership biedt een kans om maatschappelijke en duurzame doelstellingen structureel te verankeren binnen (de strategie van) de onderneming. Steward-ownership kan geïmplementeerd worden vanuit de intrinsieke motivatie om goed te doen voor mens en/of milieu. Daarnaast kan het bijdragen aan het voldoen aan ESG-eisen die uit wet- en regelgeving voortvloeien.
Meer weten? Download onze Factsheet
In onze Factsheet leest u alles over steward-ownership: hoe het werkt, hoe familiebedrijven als voorbeeld kunnen dienen, en hoe het in de praktijk kan worden toegepast. We belichten voorbeelden uit zowel de zorgsector als andere branches, en geven inzicht in hoe bedrijven met deze structuur kapitaal kunnen aantrekken van investeerders. Daarnaast worden de fiscale aandachtspunten besproken en laten we zien hoe de specialisten van BDO kunnen ondersteunen bij de implementatie van steward-ownership.Download Factsheet