Toenemende druk om te voldoen aan duurzaamheidseisen: hoe staat de financiële sector ervoor?

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp en staat hoog op de agenda bij bedrijven en toezichthouders. De maatschappelijke en politieke druk om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen wordt steeds groter. Financiële instellingen hebben te maken met wetgeving die transparantie over resultaten voorschrijft en dwingt tot het opstellen van beleid en doelen op duurzaamheidsgebied. Tegelijkertijd speelt de financiële sector een cruciale rol in de duurzame transitie. Financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en investeerders, kunnen duurzame investeringen financieren en zo de overgang naar een duurzame economie faciliteren. Ze kunnen ook hun invloed gebruiken om bedrijven te stimuleren duurzamer te werken en hun CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast kunnen ze duurzame beleggingen aanbieden aan klanten en investeerders en zo bijdragen aan de verschuiving naar een duurzamere economie.

Hoe staat de financiële sector ervoor? 

Vanaf 2024 moeten financiële instellingen zich aan nieuwe regels houden voor duurzaamheid, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) die reeds al van toepassing is voor een deel van de sector. 

Duurzaamheidstransitie verloopt volgens AFM niet snel genoeg

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderstreept in hun agenda van 2024  dat de duurzaamheidstransitie in de financiële sector niet snel genoeg verloopt. Duurzaamheid (en de transparantie hierover) blijft een belangrijk onderwerp voor de AFM en de sector. Er wordt ook geconcludeerd dat het nog moeilijk is om voldoende informatie te verkrijgen die laat zien hoe duurzaam bedrijven en beleggingen zijn. Ook vinden klanten van financiële instellingen het nog lastig te begrijpen waarom duurzame beleggingen belangrijk zijn. 

De duurzame transitie stelt de sector voor keuzes

De AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) benadrukken de noodzaak van de duurzaamheidstransitie en de stappen die de financiële sector moet zetten. De meeste klanten in deze sector zien het belang van duurzaamheid en stellen zichzelf doelen op dit gebied. Toch spelen rendement en kosten een belangrijke rol bij de keuze voor duurzame beleggingen. DNB heeft specifiek voor pensioenfondsen aangegeven dat duurzaamheid weliswaar hoog op de agenda staat, maar dat veel fondsen nog actie moeten ondernemen om ESG-risico’s te identificeren, inzichtelijk te maken en te beheersen.

Ontbreken van concreet ESG beleid en -doelstellingen

Financiële instellingen, met name pensioenfondsen, zijn bezig met ESG-risico's, maar hebben vaak nog geen specifiek beleid en duurzaamheidsdoelen (inclusief KPI's) geformuleerd. Hierdoor is effectieve sturing op ESG-risico's en de beheersing hiervan onvoldoende mogelijk. Om ESG-risico's te beheersen, is het essentieel om deze risico's integraal onderdeel te maken van de bedrijfs- en beleggingsstrategie en interne beheersing. Dit geeft niet alleen inzicht in de maatregelen die de organisatie moet treffen, maar ook welke maatregelen met betrekking tot de beleggingen moeten worden getroffen, zoals het overgaan tot actief beheren van de portefeuille. 

Gebruik de bestaande EU regelgeving om ESG verder te implementeren

Het Platform on Sustainable Finance heeft een rapport gepubliceerd dat onderzoekt hoe de EU Taxonomie, SFDR en ook de CSRD als kader voor financiële en niet-financiële actoren kunnen helpen bij het verminderen van bijvoorbeeld broeikasgasuitstoot. Dit rapport laat zien hoe bedrijven deze instrumenten kunnen gebruiken om de overgang naar een duurzamere toekomst te ondersteunen. In het rapport worden praktijkvoorbeelden gegeven van bedrijven die de EU Taxonomie gebruiken om hun bedrijfsmodellen en investeringen duurzamer te maken. 
  • Kredietinstellingen gebruiken de EU Taxonomie om de overgangsgereedheid van klanten te evalueren en geven ze betere prijscondities of toegang tot financiering aan bedrijven die hier goed op scoren.
  • Investeerders gebruiken de duurzame financiële instrumenten om te beoordelen of bedrijven zich richten op netto nuluitstoot en om aandeelhoudersbetrokkenheid te ondersteunen. 
  • Verzekeraars gebruiken de criteria van de EU Taxonomie om prikkels te bieden aan bedrijven die hun activiteiten progressief transformeren om zich aan te passen aan klimaatverandering.
De EU Taxonomie en het bredere duurzame financiële kader bieden handvatten om bedrijfsmodellen en investeringen te veranderen naar een duurzamere toekomst. Het rapport laat zien hoe bedrijven deze instrumenten kunnen gebruiken om de overgang naar netto nuluitstoot te ondersteunen en informeren. Als organisatie kunt u deze instrumenten integreren in uw bedrijfsstrategie en transitieplanning.

Meer informatie

Heeft u vragen over de impact van duurzaamheidswetgeving op uw financiële instelling of de integratie van ESG-risico’s? Of wenst u ondersteuning bij het implementeren van de Taxonomie of de CSRD binnen uw onderneming? Lees hier meer of neem gerust contact op met een van onze specialisten. 

Benieuwd hoe andere organisaties uit diverse sectoren verduurzamen? Lees dan de verhalen van o.a. het Rijksmuseum, BrabantWonen en Gemeente Apeldoorn in ons online magazine Sustainability Showcases.

Lees magazine