Succes- en faalfactoren van strategische allianties binnen de zorgsector

In een steeds complexere publieke sector in het algemeen en de zorgsector in het bijzonder, zijn de uitdagingen van vandaag te groot geworden voor partijen om alleen op te lossen. Maatschappelijke uitdagingen, zoals arbeidskrapte in de zorg en stijgende zorgkosten, vereist samenwerking en allianties. Ongeveer 80% van deze problemen overschrijdt organisatiegrenzen, zoals langdurige zorgveranderingen, regionale zorgketens en innovatieversnellingen. Samenwerken lijkt dus de sleutel tot succes. Het aangaan van strategische allianties is niet langer optioneel, maar noodzakelijk om duurzaam impact te maken.

Helaas is het nog steeds zo dat driekwart van de samenwerkingen binnen de publieke sector in Nederland mislukt. Dat blijkt uit onderzoek door Tjemkes, Bos en Burger (2017). Het eigenbelang van organisaties blijkt in veel gevallen lastig opzij te zetten, het blijkt moeilijk om te kiezen voor het algemene belang. Dat leidt tot schade en kost veel tijd, energie en (maatschappelijk) geld. Het is dan ook van maatschappelijk belang om de slagingskansen van strategische allianties te verhogen. Samenwerken moet vooral gaan over de inhoud en toegevoegde waarde van de alliantie, niet over macht en geld.

In een eerdere publicatie liet BDO diverse organisaties in de zorg, zoals de NZa, de ACM, CZ en netwerkorganisaties Centric Health en Espria, aan het woord over het thema strategische allianties. Waarom hebben zij besloten samen te werken met andere partijen? Wat leveren deze allianties op? Maar ook: waar lopen ze tegenaan en welke lessen hebben ze geleerd? 

Hoe je in 8 stappen strategische allianties aanpakt 

Daarnaast ontwikkelde BDO een stappenplan voor strategische allianties in de publieke sector. Deze helpt te voorkomen dat alliantiepartners het overzicht verliezen en potentieel waardevolle samenwerkingen vroegtijdig sneuvelen op miscommunicatie en verkeerde verwachtingen. 

Whitepaper 

Gezien de urgentie van dit thema heeft BDO een verdiepend kwalitatief onderzoek uitgevoerd. De onderzoeksvraag hoe de slagingskans van allianties in de Nederlandse zorgsector kan worden verhoogd, staat daarin centraal. 

In dit whitepaper nemen we u graag mee in de highlights van dit onderzoek en zoomen verder in op verschillende vormen, succes- en faalfactoren van samenwerkingen in de zorg. Dit wordt getoetst met het 8-stappenmodel van BDO. Tot slot doen we naar aanleiding van onze bevindingen en conclusies een aantal aanbevelingen voor de sector.

Download whitepaper