Slim omgaan met ‘nieuwe’ KPI’s in de CSRD-rapportage

Vanaf verslagjaar 2024 zijn grote beursgenoteerde ondernemingen verplicht om hun eerste CSRD-rapportage te publiceren. Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) vormen hierin een essentieel onderdeel. KPI’s meten de prestaties van bedrijven, specifiek op het gebied van duurzaamheid. In een duurzaamheidsverslag geven KPI’s bijvoorbeeld inzicht in CO2-uitstoot, gebruik van hernieuwbare energie of de reductie van afval.  

Nieuwe KPI’s 

In de CSRD-standaarden, vastgelegd in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), worden KPI’s aangeduid als ‘maatstaven’. Deze maatstaven zijn gebaseerd op materiële thema’s die voortkomen uit de dubbele materialiteitsanalyse. Organisaties merken vaak dat zij hierdoor een aanzienlijk aantal ‘nieuwe’ KPI’s moeten rapporteren, wat extra tijd en kosten kan vereisen. Gelukkig kunnen huidige (KPI-)rapportagepraktijken hergebruikt worden om deze inspanning te beperken. 

Verplichte KPI’s 

De ESRS onderscheidt verplichte door ESRS gedefinieerde KPI’s en zelf-gedefinieerde KPI’s. Afhankelijk van de materiële thema’s gelden specifieke ESRS’en met bijbehorende verplichte KPI’s waarover gerapporteerd moet worden. Als bijvoorbeeld ESRS S1 van toepassing is, moet de onderneming rapporteren over de samenstelling van haar werknemers, inclusief diversiteit. In dit geval vraagt ESRS S1-9 om aantallen en percentages van mannen en vrouwen per leeftijdsgroep en op topmanagement niveau. Het is daarom belangrijk dat ondernemingen deze verplichte KPI’s opnemen en hieraan voldoen. 

Zelf-gedefinieerde KPI’s 

De CSRD biedt ook ruimte voor zelf-gedefinieerde KPI’s. Dit stelt ondernemingen in staat om KPI’s te formuleren die specifiek relevant zijn voor hun activiteiten. Hoewel er geen standaardformat voor deze KPI’s geldt, moeten zij voldoen aan de Minimum Disclosure Requirements (MDR’s) van ESRS 2. De MDR’s bevatten vereisten op het gebied van maatstaven, doelen, beleid en te ondernemen acties. Deze zelf-gedefinieerde KPI’s bieden ondernemingen enige vrijheid om rapportages op maat te maken, maar het is belangrijk dat deze voldoen aan de MDR’s. Dit biedt dus mogelijkheden om uw huidige rapportagepraktijken waar mogelijk te (her)gebruiken. 

Voortbouwen op bestaande KPI’s 

Veel bedrijven werken los van duurzaamheidsrapportages vaak al met financiële én niet-financiële KPI’s. Ook hebben sommige organisaties al los van de CSRD-verplichtingen reeds eerder duurzaamheidsrapportages gemaakt, bijvoorbeeld gebaseerd op GRI-standaarden. Dan kunnen de KPI’s hieruit vaak een goede basis vormen voor de CSRD-rapportage. En reeds bestaande KPI’s gebruiken maakt het mogelijk om voort te bouwen op de huidige rapportagepraktijk. De vraag is natuurlijk in hoeverre kan je voortbouwen op bestaande KPI’s? 

Het feit dat al op bepaalde niet-financiële KPI’s gestuurd wordt is al een indicatie van wat belangrijk wordt gevonden binnen de onderneming. Wel is het belangrijk om kritisch te kijken naar welke informatie nu wordt gerapporteerd en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de vereisten van de ESRS. Drie belangrijke aandachtspunten zijn: 
  • Consistentie tussen interne en externe rapportages: zorg dat de ESG-KPI’s die intern en extern worden gerapporteerd overeenkomen. Dit voorkomt verwarring bij stakeholders en draagt bij aan de betrouwbaarheid en relevantie van de rapportage. 
  • Duidelijke definities voor interne en externe rapportages: dit zorgt voor een eenduidig beeld van de doelen en prestaties die worden nagestreefd. 
  • Goed begrijpen van inhoud en vereisten CSRD: Houd rekening met het hergebruiken van KPI’s of data voor een externe CSRD-rapportage. De CSRD vereist dat bedrijven niet alleen de resultaten van hun duurzaamheidsinspanningen rapporteren, maar ook de context waarin deze resultaten worden behaald. Dat wordt bij interne rapportages vaak niet geadresseerd.  

Meer informatie 

Heeft u vragen over de impact van de CSRD op uw organisatie? Neem gerust contact op met een van onze specialisten. 

Neem contact op