SFDR compliance: uitdagingen voor beleggingsinstellingen

Vanaf 10 maart 2021 zijn beheerders van beleggingsinstellingen, vanwege de Sustainable Financial Disclosures Regulation (hierna: SFDR) verplicht om duurzaamheidsinformatie te verstrekken in precontractuele informatie, websites en periodieke verslaggeving. De SFDR zorgt voor transparantie voor beleggers over hoe duurzaam hun financiële product is.

Naast de SFDR, zijn sinds 1 januari 2023 de SFDR Regulatory Technical Standards (RTS) van toepassing. Deze RTS geven op detailniveau aan welke duurzaamheidsinformatie de beheerder moet verschaffen en op welke wijze dat moet gebeuren. De AFM verwacht dat organisaties de RTS hebben geïmplementeerd.    

SFDR in het kort

De SFDR brengt kort gezegd verplichtingen mee op drie onderdelen:

  1. Beheerders moeten aangeven of zij duurzaamheidsrisico’s in aanmerking nemen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.
  2. Beheerders moeten aangeven of zij de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren in aanmerking nemen.
  3. Beheerders moeten aanvullende informatie verschaffen als een beleggingsinstelling ecologische en/of sociale kenmerken promoot (art. 8 SFDR) of duurzame beleggingen ten doel heeft (art. 9 SFDR).

Uitdagingen

De AFM heeft een tweetal onderzoeken, waarvan de laatste in november 2022,gedaan over de implementatie en naleving van de SFDR door beheerders van beleggingsinstellingen. In haar laatste rapport stelt de AFM vast dat, hoewel de nodige stappen zijn gezet, blijvende aandacht nodig is voor het juist en volledig rapporteren van de vereiste informatie. De AFM vindt de manier waarop duurzaamheidsrisico’s geïntegreerd zijn in het beleggingsbeslissingsproces te algemeen en verwacht meer concrete toelichtingen.

Daarnaast constateert de AFM dat beleggingsinstellingen over te weinig data beschikken om in lijn met de Taxonomieverordening (tevens EU-wetgeving die van toepassing is op beleggingsinstellingen) te rapporteren. Vanuit BDO zien wij ook dat de toelichtingen vaak algemeen zijn en dat standaard risico’s worden beschreven en dat risico’s onvoldoende gericht zijn op specifieke beleggingen. Tevens zien we in de praktijk dat men geen of onvoldoende uitleg geeft over de waarschijnlijke effecten van de risico’s op het rendement van de beleggingen. Aanvullend zien wij in de praktijk dat ‘het in lijn brengen’ met de Taxonomieverordening verkeerd wordt geïnterpreteerd, waardoor het risico bestaat dat beleggers misleidende informatie krijgen. Dit kan leiden tot greenwashing.     

De SFDR en compliance  

De legal en compliance functie spelen een belangrijke rol bij het helpen voldoen aan de SFDR en RTS. BDO kan u hierbij ondersteunen, zowel vanuit compliance- als vanuit legal expertise. Wij zien dat marktpartijen het uitdagend vinden om weloverwogen keuzes te maken en dat het concreet invullen van de SFDR-vereisten veel vragen oproept. Legal en Compliance kan advies geven en heeft een belangrijke monitoringsrol, ook als het de SFDR aangaat. Vaak zien we dat naast de concrete invulling van SFDR, het ook lastig is om in een breder perspectief keuzes te maken over het thema ESG. Zowel vanuit compliance als legal kunnen wij daar ondersteuning op bieden.  

Wij helpen u graag verder

Wilt u meer weten wat BDO voor u kan betekenen op het gebied van de SFDR? Op 27 juni 2023 organiseert BDO een webinar over dit onderwerp, speciaal voor beheerders van beleggingsinstellingen. Daar vertellen wij graag over onze ervaring en geven we concrete handvatten om te voldoen aan de SFDR. U kunt zich via onderstaande knop aanmelden.

Meld u aan voor het webinar