Samenwerken voor een toekomstbestendige zorgsector
Samenwerken voor een toekomstbestendige zorgsector
De Nederlandse zorgsector staat voor een grote uitdaging: investeringen in technologie, personeel en infrastructuur zijn hard nodig, maar banken zijn huiverig om leningen uit te geven. Om deze vicieuze cirkel van dit investeringsdilemma te doorbreken, is samenwerking tussen verschillende systeempartners essentieel.
Met een goed georganiseerd overleg en een gezamenlijke visie kan de zorgsector de stap maken naar een toekomst waarin ziekenhuizen en UMC’s klaar zijn voor nieuwe uitdagingen en de continuïteit van zorg is gewaarborgd.
De kracht van samenwerking
De samenwerking met systeempartners maakt een geïntegreerde aanpak van de huidige uitdagingen in de zorgsector mogelijk. Banken, zorgverzekeraars, zorgkantoren en regionale zorgaanbieders moeten de krachten bundelen om de zorg toekomstbestendig te maken. Samenwerking heeft namelijk veel voordelen:- Afstemming van investeringsplannen: Door gezamenlijk op te trekken, kunnen ziekenhuizen en UMC’s hun investeringen afstemmen op regionale IZA-plannen. Dit zorgt voor een samenhangende aanpak die tegemoetkomt aan de behoeften van de regio.
- Regionale investeringsagenda: Er kan een brede investeringsagenda worden gerealiseerd, waardoor de zorg op regionaal niveau kan worden verbeterd.
- Risicospreiding: Door gezamenlijke investeringen te plannen en risico’s te delen, ontstaat er een breed draagvlak. Dit voorkomt dat de financiële last volledig op de zorginstellingen drukt en geeft ruimte om te investeren zonder al te grote financiële risico’s.
- Een vangnet voor moeilijke tijden: Het opzetten van een vangnet zorgt voor stabiliteit. In mindere jaren voorkomt het vangnet dat ziekenhuizen en UMC’s in complexe gesprekken met banken en andere kredietverstrekkers verzeild raken. Hierdoor kan geïnvesteerd worden in de toekomst, zelfs als de resultaten tijdelijk tegenvallen.
Driehoeksoverleg voor duidelijke regie en afstemming
Een effectief model om deze samenwerking te organiseren, zou een driehoeksoverleg kunnen zijn tussen de systeempartners. Deze hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden, en maken samen transformatie in de zorg mogelijk. Dit is een vergelijkbaar model als het overleg tussen burgemeesters, politiechefs en officieren van justitie in steden.Samen naar een toekomstbestendige zorgsector
De zorgsector kan het investeringsdilemma alleen oplossen door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen. Door duidelijke afspraken te maken over risico’s en verantwoordelijkheden, ontstaat een stabieler zorgmodel waarin duurzame groei en innovatie mogelijk worden. Dit vraagt om een actieve rol en een gedeeld belang van alle partners om de zorg van morgen vorm te geven.Met een goed georganiseerd overleg en een gezamenlijke visie kan de zorgsector de stap maken naar een toekomst waarin ziekenhuizen en UMC’s klaar zijn voor nieuwe uitdagingen en de continuïteit van zorg is gewaarborgd.

BDO Benchmark Ziekenhuizen & UMC's 2024
Voor het eerst combineren we de analyse van zowel algemene Nederlandse ziekenhuizen als universitaire medische centra (UMC’s) samen in 1 onderzoeksrapport. Deze integratie biedt een beter beeld van de financiële prestaties, uitdagingen en brengt verschillen en overeenkomsten tussen beide groepen duidelijk in kaart. Met de hernieuwde onderzoeksopzet geloven we als BDO van echte waarde voor de sector te zijn.
Download