Regels Wtza-vergunning en intern toezicht ongewijzigd, alleen pauzeknop jaarverantwoording

In de Kamerbrief over invoeringstoets Wtza van 28 september jl. heeft minister Helder van Langdurige Zorg en Sport duidelijkheid gegeven over de zogenaamde ‘pauzeknop’ van de nieuwe jaarverantwoordingsplicht voor bestaande eerstelijnszorgaanbieders, Medische Specialistische Bedrijven (MSB’s) en onderaannemers. Deze groep hoeft toch geen zorg-jaarverantwoording aan te leveren over de jaren 2022 en 2023. De minister heeft in die brief ook aangegeven dat ze onderzoekt of de drempel van het aantal medewerkers voor het instellen van een interne toezichthouder kan worden verhoogd. Die laatste aankondiging heeft sommige zorgaanbieders doen besluiten om te wachten met het instellen van een interne toezichthouder.  

Pauzeknop niet voor vergunningsplicht en intern toezicht, alleen voor verantwoordingsplicht.  

Inmiddels heeft het CIBG op 16 oktober 2023 in een nieuwsbericht laten weten dat de pauzeknop alleen geldt voor de jaarverantwoordingsplicht maar dat dit geen gevolgen heeft voor de vergunningsplicht en het intern toezicht. Dat betekent dat bestaande eerstelijnszorgaanbieders, MSB’s en onderaannemers nog steeds uiterlijk 31 december 2023 een WTZa-vergunning moeten aanvragen en een intern toezichthoudend orgaan moeten hebben ingesteld als ze aan de huidige voorwaarden voldoen. Indien een zorgverlener de inrichting en invulling van het intern toezicht nog niet heeft ingericht maar hier wel al mee bezig is, omdat deze in afwachting was van een reactie van minister Helder omtrent dit onderwerp, dan moet de zorgverlener niet wachten met de vergunningsaanvraag. Het advies is om de vergunning zo spoedig mogelijk, uiterlijk 31 december 2023, in te dienen. Waar nodig krijgt de zorgverlener van het CIBG meer tijd om alsnog aan de eisen te voldoen.

Wtza-verplichtingen  

Hieronder wordt nogmaals kort toegelicht voor welke zorgaanbieders de vergunningsplicht en de verplichting om een interne toezichthouder in te stellen gelden.  

De vergunningsplicht geldt voor alle zorgaanbieders die medisch specialistische zorg (doen) verlenen en voor alle overige zorgaanbieders die met meer dan 10 zorgverleners Zvw/Wlz-zorg (doen) verlenen.  

De verplichting tot het instellen van een interne toezichthouder geldt alleen voor:  

(i) voor medisch specialistische zorginstellingen en zorginstellingen met verblijf als met meer dan 10 zorgverleners zorg wordt verleend,  
(ii) voor eerstelijnszorginstellingen als met meer dan 25 zorgverleners zorg wordt verleend.  

Het CIBG toetst bij de vergunningaanvraag of aan de verschillende aan de Wtza-vergunning verbonden voorwaarden wordt voldaan. Een daarvan is de eis van het hebben van een interne toezichthouder. Zorgaanbieders moeten bij de vergunningaanvraag aannemelijk maken dat voldaan wordt aan de voor hen uit de Wtza voortvloeiende verplichtingen.  

Het is daarom van belang dat zorgaanbieders zo spoedig mogelijk nagaan welke verplichtingen uit de Wtza op hen van toepassing zijn en hun bestuursstructuur, statuten en governance in lijn brengen met alle verplichtingen die voortvloeien uit de Wtza, zodat zij tijdig de Wtza-vergunning kunnen aanvragen.  

Vergunningverlening 

Het CIBG verleent een vergunning als aan alle eisen wordt voldaan. Als een zorgaanbieder niet voldoet dan wordt in beginsel de vergunning geweigerd. Start een zorgaanbieder met de zorgverlening voordat er een Wtza-vergunning is afgegeven, dan kan de minister of de IGJ met een last onder dwangsom de zorgaanbieder dwingen alsnog een Wtza-vergunning aan te vragen of kan de IGJ een boete opleggen.  

Hulp nodig bij het voldoen aan de verplichtingen uit de Wtza? 

We leggen graag uit welke verplichtingen van de Wtza op uw zorgorganisatie van toepassing zijn. Neem vrijblijvend contact op met een van onze zorgjuristen via secretariaat.legal@bdo.nl