Opzeggen van duurovereenkomsten: de mogelijkheden

Een duurovereenkomst is een overeenkomst waarbij partijen zich voor (on)bepaalde tijd verbinden om voortdurende, telkens terugkerende of opeenvolgende prestaties te verrichten. Voorbeelden van duurovereenkomsten zijn de agentuurovereenkomst, de distributieovereenkomst en de huurovereenkomst. Er is geen algemene wettelijke regeling voor de opzegging van duurovereenkomsten, waardoor de opzegging daarvan en duur die daarbij in acht moet worden genomen per overeenkomst bekeken dient te worden. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden tot opzegging van een duurovereenkomst. 

De duurovereenkomst voor onbepaalde tijd 

Als uitgangspunt geldt dat een duurovereenkomst van onbepaalde tijd kan worden opgezegd wanneer bij wet en overeenkomst niets  over een opzegging is geregeld. Voor het opzeggen van een agentuurovereenkomst en een huurovereenkomst geldt een wettelijk kader, maar voor bijvoorbeeld de distributieovereenkomst voorziet de wet niet in opzegmogelijkheden. 

Uit de aard en inhoud van een overeenkomst kan voortvloeien dat een opzegging van de overeenkomst alleen mogelijk is als hier een voldoende zwaarwegende grond voor bestaat. Een zwaarwegende grond kan bijvoorbeeld het niet-nakomen van verplichtingen door een wederpartij zijn. Daarnaast kan redelijk en billijk zijn dat een bepaalde  opzegtermijn in acht moet worden genomen of dat de opzegging gepaard moet gaan met een (aanbod tot) schadevergoeding. 

De redelijke opzegtermijn dient te worden vastgesteld aan de hand van alle relevante omstandigheden van het geval. Relevante omstandigheden kunnen onder andere de duur van de contractuele relatie, de wederzijdse belangen, de gewekte verwachtingen, gedane investeringen of de mate van (financiële) afhankelijkheid zijn. Hoewel soms een vuistregel van 1 à 2 maanden opzegtermijn per contractjaar als een redelijk vertrekpunt wordt gezien, blijven alle omstandigheden onverminderd een rol spelen bij de bepaling van de redelijkheid van de in acht te nemen opzegtermijn.  

Wat betreft agentuurovereenkomsten geldt dat de wet voorziet in een opzegregeling indien contractueel geen termijn is overeengekomen. Bovendien speelt daar in veel gevallen nog het vraagstuk van de wettelijke verplichting tot betalen van een klantvergoeding. 

De duurovereenkomst voor bepaalde tijd 

De duurovereenkomst voor bepaalde tijd kan in beginsel niet tussentijds worden opgezegd, tenzij partijen de mogelijkheid van tussentijdse opzegging met elkaar zijn overeengekomen. Indien een mogelijkheid tot opzegging is overeengekomen betekent dit niet dat deze altijd geldig is. De mogelijkheid tot opzegging kan bijvoorbeeld zijn gelding verliezen als deze naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Anderzijds kan de redelijkheid en billijkheid eventueel ook meebrengen dat tussentijdse opzegging wel mogelijk is, terwijl dit niet is overeengekomen. Daarnaast kan opzegging mogelijk zijn in het geval van onvoorziene omstandigheden. 

Advies: denk bij het aangaan van een duurovereenkomst na over de opzeggingsmogelijkheden  

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de opzeggingsmogelijkheden en daarbij behorende voorwaarden. Hierdoor kan op het moment dat de situatie zich voordoet een flinke discussie voorkomen worden. Voorkomen is beter (en financieel aantrekkelijker) dan genezen. Heeft u vragen over de opzegging of beëindiging van een (duur)overeenkomst of heeft u advies nodig over het opstellen van een (duur)overeenkomst? Neem dan contact op met een van onze specialisten.  

Neem contact op