Ontwikkel een energiestrategie met BDO's duurzaamheidsreis

De BDO duurzaamheidsreis geeft organisaties richting en structuur om actief aan de slag te gaan met de eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Energie

Een belangrijk aandachtspunt in de duurzaamheidsreis van organisaties is het onderwerp energie. Wij adviseren organisaties om goed na te denken over de eigen energiestrategie. Welke energiebronnen worden er momenteel gebruikt en wat zijn de toekomstverwachtingen? Op welke wijze wil je als organisatie afhankelijk zijn van bepaalde fossiele en duurzame energiebronnen en welke mate van autonomie wil je daarbij realiseren?    

Hieronder volgt een kort stappenplan om aan de hand van diverse vragen en denkrichtingen aan de slag te gaan met de eigen energiestrategie. 

Stappenplan energiestrategie

1. Welke energiebronnen worden er op dit moment gebruikt?
   a. Hoeveel gas en andere fossiele bronnen worden gebruikt? 
   b. Hoeveel stroom wordt er gebruikt. Wat is het verbruik is van kwartier tot kwartier?
   c. Welke piekmomenten kent het verbruik en kan hierop gestuurd worden? 
   d. Welke energie wek je zelf op duurzame wijze op? 

2. Wat zijn je verwachtingen ten aanzien van de energiebronnen?
     a. Wat is de verwachting inzake prijsontwikkeling?
     b. Welke ambitie is er ten aanzien van duurzaamheid? 
     c. Wat zijn op termijn de mogelijkheden om binnen de organisatie de energievorm te blijven gebruiken? 
     d. Welke wijzigingen in het productieproces (in brede zin) hebben invloed op de energiestrategie? Denk hierbij aan:
            i. Huisvestiging; 
            ii. Vaste installaties en machines;
            iii. Wagenpark en ander rijdend materieel.
    e.  Welke alternatieven zijn er voorhanden? En wat zijn de voor- en nadelen van deze alternatieven ten opzicht van de huidige energievorm? 

3. Welke ontwikkelingen in de directe (fysieke) omgeving van de organisatie hebben invloed op de eigen energiestrategie?

4. Hoe gaat de energiehuishouding van de organisatie de komende vijf en de komende tien jaar eruitzien? Welke stappen moeten er worden gezet om deze beoogde situatie daadwerkelijk te bereiken? 
 
Bij veel klanten zien we dat uit de analyse van de energiestrategie blijkt dat er een duidelijke verschuiving gaat plaatsvinden naar een verdergaande elektrificatie. Hierbij speelt ook de eigen opwekking door zonnepanelen of windenergie een toenemende rol. Elektrificatie is een belangrijk onderdeel van de realisatie van de eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Wanneer een organisatie in beeld heeft wat de toekomstige elektriciteitsbehoefte is (zowel wat betreft gebruik als betreft opwekking), raden wij aan om deze informatie door te geven aan de netbeheerder en, indien aan de orde, een uitbreidingsverzoek in te dienen. 

Wanneer vervolgens verder in beeld wordt gebracht wat de energiestrategie is, moet o.a. blijken of het elektriciteitsnet waar de organisatie op is aangesloten deze beoogde ontwikkeling voldoende faciliteert. Dit inzicht is zeer relevant, want het kan ertoe leiden dat de organisatie na moet denken over alternatieve mogelijkheden. Denk hierbij ook aan de mogelijkheden om samen met anderen uitdagingen op het gebied van energie aan te pakken. Zie binnenkort ons artikel inzake de energiehub.

Om onze klanten te ondersteunen bij de realisatie van hun duurzaamheidsdoelstellingen vinden we het belangrijk dat ook de energiestrategie bij onze klanten helder in beeld is. Wij kunnen hierbij helpen en onze klanten in contact brengen met technische partners uit ons netwerk. 

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met een van onze specialisten. 

Neem contact op