Nieuwe btw-regels voor online vermakelijkheid, cultuur en onderwijs in 2025

Met ingang van 1 januari 2025 worden online culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve, vermakelijkheids- of soortgelijke activiteiten in de EU anders in de heffing van btw betrokken. Deze diensten zullen namelijk belast worden in het land van de afnemer in plaats van in het land waar de dienst daadwerkelijk wordt verricht, vaak het land waar degene die de dienst organiseert is gevestigd. U zult dus mogelijk btw van een ander EU-land in rekening moeten brengen. 

De wijzigingen gaan met name spelen als bovengenoemde diensten worden verricht aan particulieren. Als deze diensten worden verricht aan btw-ondernemers gaan de nieuwe regels ook gelden, maar alleen als bij hun diensten sprake is van toegang verlenen tot deze diensten en sprake is van een evenement. Is geen sprake van toegang verlenen en/of geen sprake van een evenement dan zijn de diensten – ook nu al – belast in het land van de afnemer. De btw is dan op basis van de standaard-verleggingsregeling verlegd naar de afnemer.

Btw aangeven

Hoe u de btw kunt aangeven en voldoen hangt af van wie uw afnemer is. Is uw afnemer een btw-ondernemer? Dan kunt u de btw-heffing verleggen indien u zelf niet in dat land gevestigd bent. Uw afnemer geeft dan de btw aan in plaats van u. Is uw afnemer een particulier dan kunt u de btw niet verleggen, maar wel op vereenvoudigde wijze aangifte doen via het eenloketsysteem (de “One Stop Shop”). Indien u daarvan nog geen gebruik maakt, zorg er dan voor dat u zich tijdig registreert hiervoor. Dit moet u voor 1 januari 2025 doen om vanaf die datum btw aan te kunnen geven via dit systeem. 

U kunt via dit systeem aangifte doen voor alle EU-landen waarin de online diensten belastbaar zijn. Indien u een in Nederland gevestigde ondernemer bent, dan doet u de aangifte in Nederland en betaalt u de btw ook aan de Nederlandse belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst zal deze dan aan de buitenlandse belastingdiensten overmaken. 

Kiest u ervoor geen gebruik te maken van de One Stop Shop dan zult u zich in elke EU-lidstaat waar u btw verschuldigd bent voor de btw moeten registreren en lokaal aangifte moeten doen. 

Is uw afnemer buiten de EU gevestigd dan hoeft vanaf 1 januari 2025 geen btw aangegeven te worden in de EU bij deze online diensten. Mogelijk is in het land van de afnemer wel btw verschuldigd. 

Online en offline 

Wanneer u deels online en deels offline diensten aanbiedt, bijvoorbeeld een cursus die deels online en deels op locatie moet worden gevolgd, zult u moeten beoordelen hoe deze prestatie voor de btw moet worden gekwalificeerd. Wanneer het online deel de hoofdprestatie is, dan kan het offline deel hierin opgaan. Ook omgekeerd geldt, dat als het offline deel de hoofdprestatie is, het online deel hierin kan opgaan. Ook kunnen het online en offline gedeelte afzonderlijke prestaties vormen voor de btw. Bij deze beoordeling is bijvoorbeeld de duur van het online en offline gedeelte en of sprake is van een samenhangend programma of dat de onderdelen ook los kunnen worden gevolgd van belang. Uiteraard zijn wij u graag behulpzaam bij het beoordelen van uw situatie. 

Let ook op wanneer u hybride evenementen organiseert en een online deelname kan worden omgezet naar een fysieke deelname of andersom. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor waar u btw verschuldigd bent en dus ook hoeveel btw u verschuldigd bent. Het is ook van belang om in contracten of algemene voorwaarden vast te leggen hoe u met een gewijzigd btw-bedrag zal omgaan. Berekent u bijvoorbeeld extra verschuldigde btw door aan uw afnemer en krijgt deze btw terug als u minder btw verschuldigd bent? Ook hierbij zijn wij u uiteraard graag behulpzaam. 

Geen wijziging voor langs elektronische weg verrichte diensten 

De regels voor langs elektronische weg verrichte diensten wijzigen niet. Elektronische diensten zijn momenteel al belast in het land waar de afnemer is gevestigd. Dat blijft ook zo. 

Van een langs elektronische weg verrichte dienst is sprake indien de dienst automatisch via internet wordt verricht en er sprake is van minimale menselijke betrokkenheid bij het verrichten van de dienst. Een vooraf opgenomen online training waarbij er geen contact mogelijk is met de docent (niet tijdens de training, maar ook niet voor- of achteraf) is een voorbeeld van een elektronische dienst. Wordt diezelfde training live gegeven via internet, waarbij de docent ingaat op vragen van de deelnemers dan is sprake van een online educatieve of onderwijsdienst. De btw-gevolgen kunnen dan anders zijn. 

Praktische regelingen 

Voor elektronische diensten gelden een aantal praktische regelingen. Bijvoorbeeld regels rondom bewijsstukken die u als ondernemer moet verzamelen om te bewijzen waar de afnemer is gevestigd. Uit het op 5 november door de lidstaten aangenomen  voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de Btw-uitvoeringsverordening blijkt dat men deze praktische regelingen ook voor online culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve en vermakelijkheidsactiviteiten wil invoeren.    

Meer informatie

Heeft u vragen over de wijziging of wilt u uw fiscale positie laten bepalen, neem dan contact op met onze adviseurs.