Lijst met datapunten voor CSRD-rapportage gepubliceerd

In december 2023 bracht het EFRAG een aantal documenten uit ter ondersteuning van de implementatie van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Naast de concept Implementation Guidances over de dubbele materialiteitsanalyse en de waardeketen, publiceerde het EFRAG nog een derde concept Implementation Guidance met daarin een lijst alle datapunten die de ESRS bevat. Het Excelbestand vindt u hier. De lijst is bedoeld om hulp te bieden bij het organiseren van alle datavereisten om te voldoen aan de ESRS. Ook kan de lijst gebruikt worden om een gap-analyse uit te voeren tussen uw bestaande duurzaamheidsrapportage en dat wat de ESRS hier straks in vraagt.

Doel van de lijst met datapunten

De ESRS bestaat uit twee algemene standaarden en tien thema-standaarden. In deze standaarden zijn toelichtingsvereisten opgenomen die op hun beurt weer uit meerdere datapunten kunnen bestaan. Zo bevat toelichtingsvereiste ESRS E1-6 over CO2-uitstoot bijvoorbeeld enkele tientallen datapunten, verspreid over de uitstoot in scope 1, 2 en 3 en diverse tekstuele toelichtingen. De CSRD-rapportage vraagt flinke investeringen van ondernemingen in tijd en middelen. Het filteren van de individuele datapunten uit de teksten van de ESRS is niet in alle gevallen even eenvoudig. 

Het Excelbestand kan hierbij behulpzaam zijn aangezien het voor elk van de standaarden een tabblad bevat met daarin de mogelijke datapunten die gerapporteerd moeten worden. 

Het Excelbestand omvat in totaal 176 datapunten waarover verplicht gerapporteerd moet worden, ongeacht de uitkomsten van de dubbele materialiteitsanalyse. Daarnaast zijn er nog eens 647 datapunten waarbij rapporteren afhankelijk is van de uitkomsten van de dubbele materialiteitsanalyse. Ook is in het bestand duidelijk aangegeven welke datapunten onderhevig zijn aan infasering of dat deze afhankelijk zijn van de hoeveelheid medewerkers van de onderneming. 

Praktische toepassing van de datapuntenlijst

De datapuntenlijst kan u inzicht bieden in waar uw onderneming al staat als het aankomt op de beschikbaarheid van de informatie waar de ESRS om vraagt. Dat kan enerzijds door simpelweg een blik te werpen op de lijst en een eerste idee te krijgen van het niveau van detail dat de standaard vereist. Anderzijds kunt u deze ook als checklist gebruiken in het geval u al een duurzaamheidsrapportage heeft. In dat geval kunt u het Excelbestand namelijk gebruiken om te analyseren in hoeverre u alle benodigde datapunten al heeft opgenomen.

Meer informatie

Heeft u vragen over de impact van de CSRD op uw organisatie? Of wilt u ondersteuning bij het overbruggen van de ontbrekende datapunten in uw verslag? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Neem contact op