De aanschaf van elektrische auto’s is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Ook werkgevers doen steeds meer om hun wagenpark te verduurzamen en bieden steeds vaker de optie om voor een elektrische auto te kiezen. Een vergroening van het rijden, houdt echter niet in dat de btw-gevolgen ook makkelijker worden. Integendeel zelfs. De btw-aspecten bij het plaatsen van laadpalen en de levering van stroom via laadpalen zijn complex en in hoge mate afhankelijk van de feiten en omstandigheden.
In dit perspectief belichten wij de opinie van het btw-comité van de Europese Commissie en gaan wij in op de huidige jurisprudentie. Bent u voornemens om laadpalen op uw bedrijfslocatie te installeren, dan wel bij de werknemer thuis, dan is dit onderwerp waarschijnlijk van belang voor u.
Problematiek rondom tankkaarten en e-mobility
Zowel bij de levering van brandstof als bij het laden van elektrische voertuigen speelt btw-problematiek. De vraag is namelijk wie aan wie de brandstof cq. de elektriciteit levert. Wordt de brandstof rechtstreeks geleverd door de pomphouder aan de eigenaar van de auto of is sprake van een levering van de pomphouder aan het bedrijf dat de tankpassen uitgeeft en vervolgens van dat bedrijf aan de eigenaar van de auto? Bij e-mobility is de vraag of de elektriciteit rechtstreeks wordt geleverd door de CPO (Charge point operator) aan de eigenaar van de auto dan wel dat de CPO levert aan de EMSP (E-mobility service provider) die vervolgens levert aan de eigenaar van de auto. Ook bij het thuisladen doet zich de vraag voor wie aan wie elektriciteit levert. Het belang van het antwoord op deze vraag is groot. Het bepaalt namelijk hoe de transacties moeten worden behandeld en wie recht op aftrek van voorbelasting heeft.
De btw-behandeling van tankkaarten
Het Europese Hof van Justitie heeft zich in twee zaken uitgelaten over de btw-behandeling van tankkaarten. In beide zaken oordeelt het Hof van Justitie dat degene die de tankkaarten uitgeeft (een leasemaatschappij en een groepsmaatschappij) geen beschikkingsmacht krijgt
over de brandstof, omdat zij niet kan bepalen wat er met de brandstof gebeurt. De lessees c.q. werknemers tanken namelijk direct aan de pomp van de brandstofleveranciers. Het Hof is daarom van oordeel dat sprake is van een rechtstreekse levering van de brandstofleverancier aan de lessees c.q. de werkgever. De ondernemer die de tankkaarten uitgeeft verricht volgens het Hof van Justitie bovendien een vrijgestelde financiële dienst. Hierdoor zal deze ondernemer niet alle btw in aftrek kunnen brengen die aan hem in rekening wordt gebracht.
In diverse EU-lidstaten wordt de jurisprudentie van het Hof van Justitie ook op deze wijze toegepast. Het lijkt er echter op dat aan de gevolgen kan worden ontkomen door een commissionairsmodel op te zetten. In Nederland is het daarnaast mogelijk voor de ondernemer die tankkaarten uitgeeft om de brandstofkosten als doorlopende post te behandelen of als een keten van leveringen.
De btw-behandeling van het laden van elektrische voertuigen
Ten aanzien van het laden van elektrische voertuigen wordt een andere lijn gevolgd. In 2021 heeft het btw-comité haar visie over dit onderwerp bekend gemaakt. Het btw-comité is van mening dat een CPO (elektriciteit levert aan de EMSP en de EMSP eenzelfde levering verricht aan de eigenaar van de elektrische auto. De plaats van levering van de CPO aan de EMSP is de plaats waar de EMSP haar bedrijf heeft gevestigd. Is dit in een land waar de CPO niet is gevestigd dan wordt de btw-heffing verlegd. De plaats van levering van de levering van de EMSP aan de consument is waar de laadpaal zich bevindt. Momenteel betekent dit dat een EMSP zich voor de btw zal moeten registreren in het EU-land waar de laadpaal zich bevindt, tenzij een lokale verleggingsregeling van toepassing is.
Het btw-comité gaat niet in op de situatie van het thuisladen, waarbij er naast de CPO en EMSP nog een tweede elektriciteitsleverancier en een werkgever betrokken is.
De visie van het btw-comité wijkt af van de uitspraken van het Hof van Justitie. De betekenis voor de praktijk is momenteel nog onduidelijk. De richtlijnen van het btw-comité zijn namelijk niet juridisch bindend, maar geven wel richting aan de praktijk.
Belang praktijk
Met de opkomst van de elektrische auto en de plaatsing van laadpalen lijkt een discussie te ontstaan over de kwalificatie van de levering van elektriciteit tussen de CPO, EMSP en de E-driver. Het btw-comité heeft enkele richtlijnen gepubliceerd, maar onduidelijk is hoe de Belastingdienst tegen deze richtlijnen aankijkt.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of bent u voornemens om een laadpaal te plaatsen op uw bedrijfslocatie of bij uw werknemers, neem dan contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen u graag!