Recent heeft De Nederlandsche Bank (DNB) de gids voor beheersing van klimaat- en milieurisico’s gepubliceerd. We zien dat financiële instellingen worstelen met de integratie van ESG-risico’s in beleid en processen. Deze gids biedt hier handvatten voor. In dit artikel gaan wij kort in op de gids, die bedoeld is voor beleggingsondernemingen en -instellingen, elektronisch geld- en betaalinstellingen, pensioenfondsen en verzekeraars.
Achtergrond DNB gids
Financiële dienstverleners worden steeds meer geconfronteerd met duurzaamheidswetgeving op Europees niveau, waaronder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en voor grote, beursgenoteerde onderneming vanaf volgend jaar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hoewel veel organisaties het belang zien van de integratie van deze risico’s in de bedrijfsvoering, is het tegelijkertijd een uitdaging om dit juist en volledig te doen.
Doel van de gids
De transitie naar een duurzame economie en maatschappij speelt in de financiële sector een centrale rol. Niet alleen moet over ESG gerapporteerd worden, maar financiële instellingen dienen ook de interne processen en het risicomanagementsysteem hierop in te richten. Als onderdeel hiervan dienen de klimaat- en milieurisico’s bepaald en ingeschat te worden. Het doel van de gids is dan ook het bieden van praktische handvatten aan financiële ondernemingen om hiermee aan de slag te gaan.
Klimaat- en milieurisico’s in bedrijfsvoering
Specifiek voor verzekeraars is deze impact van directe invloed op het verzekeringstechnisch risico. Voor pensioenfondsen is het noodzakelijk om te weten wat de impact van klimaat- en milieurisico’s is op de beleggingen. Tegelijkertijd is er toenemende aandacht vanuit deelnemers voor duurzaamheid. De gids biedt good practices waarbij wij aanbevelen deze, met het oog op proportionaliteit, passend te maken voor de eigen organisatie. Hierdoor is het mogelijk om dit op een realistische, stapsgewijze en passende manier te integreren. Tevens bevelen wij pensioenfondsen aan om focus aan te brengen in het ophalen van deelnemersvoorkeuren, waarbij het belang is om ook hier de risico’s te benoemen (wat als deelnemersvoorkeuren niet in lijn zijn met of haaks staan op strategische keuzes van het pensioenfonds?).
Rapportage en integratie van klimaat- en milieurisico’s
Om de juiste informatie te kunnen rapporteren, dienen de ESG-risico’s in het gehele risicomanagement proces (van de visie/strategie tot aan de rapportage) geïntegreerd te worden. Ze zijn onderdeel van de stakeholderdialogen, langetermijnstrategie, scenarioanalyses, risicobereidheid en uiteindelijk de doelstellingen of key risk indicators (kri’s) die worden opgesteld. Om inzage te krijgen in de huidige positie, is het uitvoeren van een GAP-analyse en een materialiteitsassessment de eerste stap. Vervolgens kunnen beleid, processen en doelstellingen aangepast worden. Daarbij is het van belang dat systemen zijn ingericht op het verwerken en monitoren van de data, maar ook dat de werknemers over de relevante kennis beschikken. Ten slotte is de dialoog met uitbestedingspartners expliciet onderdeel van het in kaart brengen van de risico’s in de keten.
Sustainability journey
BDO heeft de ‘sustainability journey’ (zie afbeelding) ontwikkeld om uw organisatie te begeleiden van purpose, via strategie naar rapporteren en assurance. Deze journey kunt u gebruiken bij het inrichten van een beheerste bedrijfsvoering met als doel compliant te zijn met ESG wet- en regelgeving.
Wilt u meer weten over de ‘sustainability journey’ en het integreren van klimaat- en milieurisico’s in uw bedrijfsvoering? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.