Internetconsultatie toelatingsstelsel uitzendbureaus

Uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen moeten vanaf 2026 rekening houden met een toelatingsstelsel. Dat beoogt de conceptwet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) namelijk. Op grond van dit wetsvoorstel mogen uitleners alleen op de markt opereren als zij daarvoor toegelaten zijn. Een concept Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) werkt enkele zaken van de Wtta verder uit en is onlangs in internetconsultatie gegaan.

Het nieuwe toelatingsstelsel

Het toelatingsstelsel heeft als doel de positie van ter beschikking gestelde arbeidskrachten (in het bijzonder die van arbeidsmigranten) te verbeteren en een gelijk speelveld voor in- en uitleners te waarborgen. Met dit nieuwe toelatingsstelsel mogen ondernemingen of rechtspersonen nog slechts arbeidskrachten uitlenen met een toelating of een ontheffing van de toelatingsplicht. Ondernemingen die in zeer beperkte mate arbeidskrachten ter beschikking stellen, krijgen de mogelijkheid om een ontheffing van de toelatingsplicht te krijgen. Ondernemingen die gebruik maken van ter beschikking gestelde arbeidskrachten (inleners) mogen dat alleen doen van toegelaten of ontheven uitleners. De inlener is verplicht om dit te controleren. 

Wat is de AMvB?  

De concept-AMvB wijzigt het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Baadi) behorend bij de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). In deze AMvB is onder andere de berekening van de loonkosten voor collegiale uitleen, de aanwijzing van inspectie-instellingen en gegevensuitwisseling tussen stelselpartijen uitgewerkt.

Collegiale uitleen en het loonkostencriterium

Werkgevers die uitsluitend arbeidskrachten ter beschikking stellen zonder winstoogmerk vallen niet onder de reikwijdte van de toelatingsplicht. Met betrekking tot de hoogte van de loonkosten moet worden uitgegaan van het loon dat de uitlener aan de arbeidskracht betaalt voor de werkzaamheden verricht tijdens de terbeschikkingstelling.

Aanwijzing inspectie-instellingen

Om toelating te verkrijgen en te behouden, dient te worden vastgesteld of uitleners voldoen aan verplichtingen die voortvloeien uit fiscale wetten en arbeids- en socialezekerheidswetten (het normenkader). Controles daartoe worden uitgevoerd door private inspectie-instellingen die door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden aangewezen.

Gegevensverstrekking

De AMvB regelt welke gegevens door de betrokken instanties onderling verstrekt mogen worden ten behoeve van de uitvoering van het toelatingsstelsel en het toezicht op naleving. Voor het bewaren van deze gegevens wordt een termijn van 5 jaar gehanteerd.

Vragen over arbeidsrechtelijke ontwikkelingen? 

Heeft u een vraag over het nieuwe toelatingsstelsel voor uitzendbureaus of over andere arbeidsrechtelijke ontwikkelingen? Neem dan gerust contact op met één van de experts van BDO Legal via legal@bdo.nl of meld u aan voor de Landelijke Actualiteitendag Arbeidsrecht op 9 april 2024.

Aanmelden Landelijke Actualiteitendag Arbeidsrecht