Incoterms: zo werkt internationaal contracteren

Wanneer internationaal zaken wordt gedaan met betrekking tot goederen, is het wenselijk dat er in dat kader duidelijke afspraken worden gemaakt over welke partij welke verantwoordelijkheden draagt en vanaf en tot welk moment dat gebeurt. Om dit te standaardiseren, heeft de International Chamber of Commerce (ICC) de Incoterms ontwikkeld. In dit artikel gaan wij in op enkele belangrijke aspecten die een rol spelen bij het gebruik van Incoterms bij internationale contracten. 

Wat zijn Incoterms?

Incoterms zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die de verantwoordelijkheden van de koper en verkoper vastleggen bij internationale handelstransacties. Deze voorwaarden kunnen worden gebruikt om duidelijkheid te scheppen en afspraken te maken over wie verantwoordelijk is over onder andere het transport, de verzekering, douaneformaliteiten en de risico’s van het vervoer van de goederen van de ene locatie naar de andere. 

Verschillende Incoterms

Er zijn verschillende Incoterms die kunnen worden gebruikt bij internationaal contracteren, zoals EXW, FOB, CIF en DDP. In totaal zijn er elf verschillende Incoterms met ieder verschillende verplichtingen voor koper en verkoper. De keuze van de Incoterm hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de goederen, de afstand tussen twee locaties, de logistieke capaciteit van partijen, de lokale wetgeving en de wijze van het transport (lucht, land of water). Met deze verschillende Incoterms kunnen onder andere de volgende aspecten worden geregeld:
  • wie het transport verzorgt en tot waar;
  • wie de verzekeringen, vergunningen, machtigingen en andere formaliteiten regelt;
  • wie het risico draagt van verlies of schade aan de goederen en op welk moment dit risico overgaat op de andere partij.
Zo is bijvoorbeeld Ex Works (EXW) de Incoterm die de minste verplichtingen voor de verkoper meebrengt. De Delivered Duty Paid (DDP) is dan weer de Incoterm met de meeste verplichtingen voor de verkoper. Ex Works betekent dat de verkoper verantwoordelijk is voor het leveren van de goederen aan de koper op de afgesproken locatie, bijvoorbeeld het eigen bedrijfspand van de verkoper. Bij Deliverd Duty Paid draagt de verkoper de kosten en risico’s tot en met de afgesproken locatie in het bestemmingsland, zoals het bedrijfspand van de koper, en regelt de invoer. 

De voordelen van het gebruik van Incoterms

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Incoterms is dat het helpt om geschillen tussen koper en verkoper te voorkomen, omdat de rechten en plichten van beide partijen duidelijk en vooraf zijn vastgelegd in het contract. Een ander voordeel is dat het de logistieke processen kan vereenvoudigen omdat het duidelijk maakt wie verantwoordelijk is voor welk deel van het transport en de daarbij behorende kosten. Het gebruik van de juiste Incoterm kan ook helpen om de risico’s af te dekken die gepaard gaan met internationale handelstransacties, zoals verlies en schade of diefstal van goederen tijdens het transport.

Hoe Incoterms te gebruiken bij een contract

Het opnemen van een Incoterm in een overeenkomst moet op de volgende wijze gedaan worden: de afkorting (bijvoorbeeld EXW of DDP) gevolgd door de afgesproken plaats van levering, Incoterms ® jaarversie (voor nu 2020). Het is belangrijk om de juiste Incoterm te kiezen die past bij de specifieke handelstransactie. Incoterms regelen echter niet alles. Zo regelt de Incoterm niet de prijsafspraken en betalingsvoorwaarden, garanties of afhandeling bij wanprestatie en wanneer het eigendom van de goederen van de koper overgaat op de verkoper. 

Contact 

Heeft u vragen hier vragen over of behoefte aan assistentie bij het opstellen van internationale contracten? Neem dan contact op met een van onze specialisten.