Houd rekening met btw-correcties voor privégebruik zakelijke goederen

Houd rekening met btw-correcties voor privégebruik zakelijke goederen

Heeft u zakelijk goederen aangeschaft en deze ook privé gebruikt? Of worden zakelijke goederen, zoals 'de auto van de zaak' privé gebruikt door uw personeel? Dan moet u in de laatste aangifte van het (boek)jaar rekening houden met btw-correcties voor dit privégebruik. In dit artikel gaan wij in op de correcties voor privégebruik die u moet doorvoeren in uw laatste btw-aangifte van 2023.

Correctie privégebruik auto

U mag alle btw op kosten voor een auto van de zaak gedurende het boekjaar in aftrek brengen. Heeft u uw zakelijke auto in 2023 gebruikt voor privédoeleinden of heeft uw personeel dit gedaan? Dan moet u wegens privégebruik in de laatste aangifte van 2023 een btw-correctie doorvoeren. Let op: ook woon-werkverkeer geldt voor de btw als privégebruik. De correctie mag u berekenen aan de hand van het werkelijk gebruik van de auto op basis van de kilometerregistratie. Wanneer het werkelijk gebruik van de auto niet kan worden vastgesteld omdat de hiervoor benodigde gegevens niet voor handen zijn, kunt u voor het aangeven van het privégebruik gebruik maken van een forfaitaire correctie van 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm). Na een periode van vijf jaar (inclusief het jaar van ingebruikname) of bij auto’s waarop de btw bij aanschaf niet in aftrek is gebracht geldt een forfait van 1,5%. De verschuldigde btw moet worden aangegeven in rubriek 1d van de laatste btw-aangifte van het boekjaar.

Correcties voor ander privégebruik

Ook voor ander privégebruik door u, uw personeel of relaties waarbij u de btw op de kosten in aftrek hebt gebracht, dienen correcties plaats te vinden. Denk bijvoorbeeld aan kantineverstrekkingen, relatiegeschenken, personeelsuitjes, huisvesting en kerstpakketten. Voor een aantal voorzieningen gelden uitzonderingen of een bijzondere regeling, bijvoorbeeld voor het verstrekken van een fiets. Heeft u uw personeel of relaties boven een bedrag van € 227,- per persoon (exclusief btw) bevoordeeld? Dan dient u een correctie door te voeren die moet worden aangegeven in rubriek 5b van de laatste btw aangifte van het boekjaar. Er kunnen zich echter bijzondere omstandigheden voordoen die u ertoe dwingen om een bepaalde verstrekking te doen aan uw personeel, bijvoorbeeld in het geval van huisvesting. Als sprake is van dergelijke bijzondere omstandigheden dan kan de eerder genoten aftrek in stand blijven en hoeft er geen correctie te worden gemaakt. Wij menen dat op basis van jurisprudentie van het Hof van Justitie kan worden gesteld dat sprake is van zo’n situatie, bijvoorbeeld omdat een ondernemer personeelsverstrekkingen doet om het personeel te motiveren, waardoor zowel de productiviteit als de winstgevendheid van de onderneming toenemen.
 

Eigen bijdrage en wijziging BUA

Soms wordt van de werknemer een eigen bijdrage gevraagd die de ondernemer inhoudt op het loon. De eigen bijdrage kwalificeert men als een vergoeding voor een prestatie waarover de ondernemer btw moet voldoen. Bij de berekening of de drempel van € 227,- is overschreven mag op grond van beleid van de Belastingdienst de eigen bijdrage in mindering worden gebracht op de uitgaven voor de verstrekking. Dit verandert per 1 januari 2024. Vanaf dan mag de ondernemer bij de berekening of het drempelbedrag wordt overschreden, de eigen bijdrage niet meer aftrekken van de uitgaven. Dit betekent dat het totaal van de uitgaven moet worden getoetst aan het drempelbedrag. Voor de BUA-correctie die in de laatste aangifte van 2023 wordt gemaakt heeft de beleidswijziging nog geen gevolgen. Dit geldt pas vanaf 2024. 

Meer informatie?

Heeft u vragen over het doorvoeren van correcties in verband met privégebruik? Of heeft u vragen over andere correcties die moeten worden gemaakt? Neem dan contact op met een van onze btw-adviseurs. U vindt (nog) meer fiscale eindejaarstips op onze overzichtspagina.

Lees meer