Hoofdlijnenakkoord: wat gebeurt er met de arbeidsmarkt?

Eén van de speerpunten van het hoofdlijnenakkoord van coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB is het aantrekkelijker maken van werken, met name voor werkenden met een middeninkomen. Hoe willen zij dat bereiken? En wat gebeurt er in algemene zin met de arbeidsmarkt? 

Meer loon naar werken

Na een periode van langdurige onderhandelingen kwamen PVV, VVD, NSC en BBB op 16 mei 2024 met een akkoord op hoofdlijnen. Het aanstaand en nog te vormen kabinet moet werken aantrekkelijker maken door een lastenverlichting op arbeid en verlaging van de marginale druk voor burgers, bijvoorbeeld door het introduceren van een derde belastingschijf in de inkomstenbelasting. Daarnaast staat een hervorming van het toeslagen- en belastingstelsel op de agenda met als doel de sociale zekerheid en fiscale regelingen te verbeteren zodat werken meer loont. Een eerder voorgestelde verhoging van het wettelijk minimumloon wordt teruggedraaid.

Sociale zekerheid

De coalitiepartijen denken verder na over hervorming van de sociale zekerheid bij werkloosheid, bijvoorbeeld door het verlengen van de wettelijke opzegtermijn of het verkorten van de WW-duur naar 18 maanden. Ook moet compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid worden beperkt tot kleine werkgevers met maximaal 25 werknemers per 1 juli 2026. 

Zekerheid op de arbeidsmarkt

De coalitie streeft ook naar meer zekerheid op de arbeidsmarkt door regulering van de uitzendsector en het tegengaan van schijnzelfstandigheid. De behandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden en de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten wordt in dit verband voortgezet. Deze wetten moeten bijdragen aan meer zekerheid en vaste contracten voor werknemers. 

Beperken van arbeidsmigratie 

Het akkoord wordt verder gekenmerkt door een streng migratiebeleid. Volgens de coalitiepartijen moet daarbij kritisch worden beoordeeld ‘wie wij nodig hebben en wie ons nodig heeft’. Arbeidsmigratie onder slechte omstandigheden en tegen lage lonen moet worden beperkt door het uitvoeren van de aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten (‘rapport Roemer’). Daarnaast worden de kwalificatie-eisen voor kennismigranten aangescherpt. Ook moet de Nederlandse arbeidsinspectie strenger gaan handhaven op verblijfs- en werkvergunningen, worden werkgevers verantwoordelijk voor overlast en kosten van arbeidsmigranten zonder reguliere huisvesting en moeten ze bijdragen aan de taalontwikkeling van arbeidsmigranten als ze langdurig in Nederland verblijven. Voor zover uitbreiding van de EU aan de orde wordt gesteld, zal worden ingezet op inperking van het vrije verkeer van personen binnen de EU.

Toekomstige arbeidsmarkt

Verder heeft de aanpak van personeelstekorten prioriteit. Zo moet er een innovatieprogramma komen voor robotisering, gericht op het besparen van arbeidskrachten. Ook komt er specifiek beleid om werken in de zorg aantrekkelijker te maken door meer autonomie, loopbaanperspectief, goede arbeidsvoorwaarden en beperking van regeldruk en administratieve lasten door middel van innovaties. Daarnaast wordt gestimuleerd dat personeel in loondienst voorrang krijgt bij de indeling van de werkroosters.

Tot slot

Heeft u een vraag over het hoofdlijnenakkoord of de impact voor werkgevers? Neem dan gerust contact op met één van de experts van BDO Legal via legal@bdo.nl