Hoe groot is de impact van ESG op het financieringslandschap?

Het financieringslandschap is voortdurend in beweging. Waar de nadruk voorheen voornamelijk lag op financiële prestaties, zijn nu ook ESG-criteria ("Environmental, Social, and Governance") steeds belangrijker in het beoordelingsproces van financiers. Sinds de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs hebben ook financiers zich gecommitteerd aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het bevorderen van duurzame groei bij hun relaties. Dit heeft directe invloed op de voorwaarden en condities voor bedrijfsfinancieringen.  

ESG is here to stay 

Voor bedrijven betekent dit niet alleen dat zij duurzaamheid moeten integreren in de bedrijfsvoering, maar ook dat financieringsmogelijkheden steeds vaker afhangen van ESG-prestaties. Ondernemingen worden beoordeeld op hun ecologische footprint, sociale impact en de inrichting van hun governance. Dit kan betrekking hebben op uitgesloten bedrijfsactiviteiten, de landen waarmee zaken wordt gedaan en duurzaamheidskeurmerken. Organisaties die goed presteren op ESG-gebied kunnen worden beloond met ruimere financieringsmogelijkheden tegen gunstigere financieringsvoorwaarden. Daarentegen kunnen bedrijven die achterblijven op ESG-gebied ongunstigere voorwaarden en een kleiner aantal potentiële financiers tegemoet zien, dan wel een beperktere ‘appetite’ vanuit financiers voor het aangaan van de financiering, met uiteindelijk het risico dat financiering helemaal onbereikbaar wordt. We zien dit nu al bij de financiering van vastgoed met een te laag energielabel.  

ESG-financieringsproducten en hun voordelen 

Financiers ontwikkelen steeds meer producten die specifiek gericht zijn op het bevorderen van ESG. Zij maken gebruik van verschillende instrumenten (zoals ESG-scans), om bedrijven te beoordelen en een ESG-score toe te kennen. Enkele voorbeelden van ESG-producten zijn: 
  • Duurzame Kredietfaciliteiten: dit zijn leningen waarvan de voorwaarden gekoppeld zijn aan de versnelling en verbetering van ESG-prestaties van een bedrijf. Hoe beter een bedrijf presteert op het gebied van duurzaamheid, hoe gunstiger de voorwaarden van de lening kunnen worden. Bijvoorbeeld, een fabrikant kan lagere renteopslagen realiseren door haar energieverbruik te verminderen of haar CO2-uitstoot terug te dringen. De pricing-grid wordt in dit geval gekoppeld aan de vermindering van CO2-uitstoot. 
  • Impact Leningen: deze leningen worden verstrekt aan organisaties die verder kijken dan financieel rendement en streven naar een duurzame of maatschappelijke impact. Denk aan bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen of innovatieve zorgoplossingen ontwikkelen voor ouderen en kwetsbare groepen. 
  • Groene Obligaties: dit zijn obligaties die specifiek worden ingezet voor omvangrijke milieuvriendelijke projecten. Dit kan variëren van investeringen in hernieuwbare energieprojecten, zoals wind- of zonne-energieparken, tot initiatieven voor het verbeteren van energie-efficiëntie in gebouwen en het bevorderen van duurzaam transport. 
We zien ook ontwikkelingen op het gebied van ESG bij alternatieve financiers, zoals debt funds. Steeds vaker richten zij zich op ESG Embedded Investing, waarbij deze partijen alleen investeren in bedrijven die een positieve ESG-bijdrage leveren. 

Versnelde integratie ESG in financieringsmarkt biedt kans voor ondernemers  

De toenemende maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid, strengere regelgeving en de groeiende vraag van investeerders naar duurzame oplossingen versnellen de integratie van ESG in het financiële systeem. Dat schept niet alleen verplichtingen, maar biedt bovenal kansen. Bedrijven die ESG een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering maken, kunnen profiteren van bredere interesse van financiers, aantrekkelijkere financieringsvoorwaarden en meer toegang krijgen tot duurzame financiële producten. Voor bedrijven die ESG (nog) niet hebben geïntegreerd, kan het dus steeds moeilijker worden om financiering aan te trekken. Het is daarom cruciaal voor bedrijven om nu actie te ondernemen en ESG een integraal onderdeel van de strategie te maken. Dit zal niet alleen helpen om aan de groeiende regelgeving te voldoen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), maar ook om in de toekomst concurrerend te blijven in een snel veranderend financieringslandschap.  

Wat zeggen onze relaties?  

Het Debt Advisory team van BDO Deal Advisory heeft PC Uitvaart, een toonaangevende uitvaartonderneming in Noordwest-Nederland, bijgestaan bij het realiseren van een financieringsuitbreiding, waarmee het haar uitvaartlocaties kon renoveren en verduurzamen. Met onder meer een Impactlening voor duurzame koplopers kan PC Uitvaart de volgende stappen zetten in het realiseren van haar strategische agenda ten behoeve van duurzame groei en het verder verstevigen van haar concurrentiepositie. Kim Schwartz (Algemeen directeur PC Uitvaart): “De ervaren en betrokken adviseurs van BDO Debt Advisory hebben ons uitstekend begeleid in het verkrijgen van een optimale financiering die past bij onze duurzame investeringsambities. Daarbij is uitstekend rekening gehouden met de zaken die voor PC Uitvaart belangrijk zijn naar de toekomst. Dit heeft geresulteerd in de door ons gewenste financiering, met zeer competitieve condities als eindresultaat.” 
 

Neem contact op 

Wilt u meer weten over hoe u als bedrijf aan de slag kunt met ESG en de mogelijkheden voor ESG-financiering? Neem dan contact met ons op, en wij adviseren u graag over de beste stappen voor uw bedrijf.