Hoe groot is de impact van ESG op het financieringslandschap?
Hoe groot is de impact van ESG op het financieringslandschap?
Het financieringslandschap is voortdurend in beweging. Waar de nadruk voorheen voornamelijk lag op financiële prestaties, zijn nu ook ESG-criteria ("Environmental, Social, and Governance") steeds belangrijker in het beoordelingsproces van financiers. Sinds de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs hebben ook financiers zich gecommitteerd aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het bevorderen van duurzame groei bij hun relaties. Dit heeft directe invloed op de voorwaarden en condities voor bedrijfsfinancieringen.
ESG is here to stay
Voor bedrijven betekent dit niet alleen dat zij duurzaamheid moeten integreren in de bedrijfsvoering, maar ook dat financieringsmogelijkheden steeds vaker afhangen van ESG-prestaties. Ondernemingen worden beoordeeld op hun ecologische footprint, sociale impact en de inrichting van hun governance. Dit kan betrekking hebben op uitgesloten bedrijfsactiviteiten, de landen waarmee zaken wordt gedaan en duurzaamheidskeurmerken. Organisaties die goed presteren op ESG-gebied kunnen worden beloond met ruimere financieringsmogelijkheden tegen gunstigere financieringsvoorwaarden. Daarentegen kunnen bedrijven die achterblijven op ESG-gebied ongunstigere voorwaarden en een kleiner aantal potentiële financiers tegemoet zien, dan wel een beperktere ‘appetite’ vanuit financiers voor het aangaan van de financiering, met uiteindelijk het risico dat financiering helemaal onbereikbaar wordt. We zien dit nu al bij de financiering van vastgoed met een te laag energielabel.ESG-financieringsproducten en hun voordelen
Financiers ontwikkelen steeds meer producten die specifiek gericht zijn op het bevorderen van ESG. Zij maken gebruik van verschillende instrumenten (zoals ESG-scans), om bedrijven te beoordelen en een ESG-score toe te kennen. Enkele voorbeelden van ESG-producten zijn:- Duurzame Kredietfaciliteiten: dit zijn leningen waarvan de voorwaarden gekoppeld zijn aan de versnelling en verbetering van ESG-prestaties van een bedrijf. Hoe beter een bedrijf presteert op het gebied van duurzaamheid, hoe gunstiger de voorwaarden van de lening kunnen worden. Bijvoorbeeld, een fabrikant kan lagere renteopslagen realiseren door haar energieverbruik te verminderen of haar CO2-uitstoot terug te dringen. De pricing-grid wordt in dit geval gekoppeld aan de vermindering van CO2-uitstoot.
- Impact Leningen: deze leningen worden verstrekt aan organisaties die verder kijken dan financieel rendement en streven naar een duurzame of maatschappelijke impact. Denk aan bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen of innovatieve zorgoplossingen ontwikkelen voor ouderen en kwetsbare groepen.
- Groene Obligaties: dit zijn obligaties die specifiek worden ingezet voor omvangrijke milieuvriendelijke projecten. Dit kan variëren van investeringen in hernieuwbare energieprojecten, zoals wind- of zonne-energieparken, tot initiatieven voor het verbeteren van energie-efficiëntie in gebouwen en het bevorderen van duurzaam transport.