Hoe familiebedrijf Koninklijke Paardekooper Group balanceert tussen formeel en informeel management

Verpakkingsbedrijf Paarde­kooper Group is 103 jaar oud, maar nog steeds jong en dynamisch: het is hard op weg uit te groeien tot de meest duurzame verpakkings­­fabrikant van Europa. Informele management­­praktijken zijn daarbij cruciaal, vertelt chief marketing officer Lyanne Paardekooper (vierde generatie).

Bijna ieder weekend ging de jonge Lyanne mee met haar vader naar kantoor. Terwijl hij (directeur en derde generatie) rustig nog wat post afhandelde, knalde zijn dochter op haar rolschaatsen door het distributie­centrum. Van jongs af aan ging er voor haar een wonderlijke aantrekkings­kracht uit van het familiebedrijf. ‘Als klein meisje werd ik al enorm gefascineerd door ons familiebedrijf en zijn geschiedenis. Mijn overgrootvader die in 1919 begon met een boek- en papierhandel; zijn zoon die het Rotterdamse bedrijf uitbouwde tot een regionale verpakkingsgroothandel; en mijn vader die het familiebedrijf vanaf de jaren tachtig, mede door een aantal overnames, sterk uitbouwde. Ik had altijd als droom om ooit in ons familiebedrijf te gaan werken.’ Na diverse omzwervingen trad ze in 2008 in dienst van het familiebedrijf, en werd in 2019 chief marketing officer. Sindsdien vormt ze de directie, samen met een externe CEO en CFO. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de grootste verpakkingsbedrijven in de Benelux, en bedient met circa duizend medewerkers een zo’n 68.000 klanten wereldwijd; van multinationals tot mkb-bedrijven en kleine zelfstandige ondernemers.

Milieuvriendelijke innovaties

In de uitkomsten van het rapport van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) herkent Lyanne veel. ‘Dat familiebedrijven dankzij die informele management­praktijken - waarbij managers ook besluiten nemen vanuit intuïtie en ervaring en vooral doelen kiezen passend bij de identiteit van de familie - juist goed scoren op productiviteit en innovatie, verbaast me niets. Onze medewerkers zijn al decennia zeer loyaal; aan de familie, maar ook aan onze klanten. Dat uiten ze door hard en toegewijd te werken. Op het gebied van productiviteit scoren we zeker heel hoog.’ Die werklust en de spontane innovatieve ideeën van medewerkers leiden tot steeds meer succesvolle innovaties, vervolgt Lyanne: ‘En daar sturen we uiteraard ook sterk op. We slagen erin om innovatie steeds beter in te bedden in de organisatie. Voorbeelden? Veel supermarkten gebruiken nu onze duurzame, herbruikbare verszakjes voor groente en fruit. Dat scheelt gigantische aantallen plastic wegwerpzakjes, die slecht zijn voor het milieu. Op een ander front – bij voorverpakt fruit – werken we ook hard aan duurzame oplossingen, zoals het vervangen van kunststof schaaltjes en dekseltjes door speciaal, afsluitbaar folie. Daardoor kun je met veel minder verpakkings­materiaal toe.’ Ook aan de oneindige stroom kartonnen dozen, door het sterk gestegen online shoppen van consumenten, probeert de Paardekooper Group wat te doen. Zo heeft het bedrijf samen met schoenenretailer Omoda een duurzame verzendoptie ontwikkeld, de ecobox. ‘Dat is een herbruikbare, opvouwbare verzenddoos van kunststof. Via een statiegeld­systeem wordt de consument gestimuleerd om de ecobox op te vouwen en terug te sturen, eenvoudig via de brievenbus. Milieubewuste klanten reageren enthousiast en kiezen steeds vaker voor deze verzendoptie.’

Verder lezen

Het recent gepubliceerde onderzoek naar informele managementpraktijken van familiebedrijven door het Erasmus Centre for Family Business in samenwerking met Rabobank en BDO, is hier aan te vragen.