Ga in gesprek met de waardeketen over duurzaamheidsrapportage

Onlangs is op Europees niveau een voorlopig akkoord bereikt over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD verplicht ondernemingen betrouwbare en vergelijkbare duurzaamheidsinformatie te rapporteren die belanghebbenden nodig hebben om hun niet-financiële prestaties te beoordelen. Grote ondernemingen moeten volgens de CSRD transparant te zijn over hun impact op mens en milieu, maar ook over deze impact van andere organisaties in de waardeketen van de onderneming. De impact op mens en milieu ligt namelijk vaak voor een belangrijk deel in de waardeketen, zoals uitbestede productie in China of gebruik van verkochte fossiele brandstoffen bij een oliemaatschappij.

Niet-beursgenoteerde middelgrote en kleine (MKB) ondernemingen zijn voorlopig vrijgesteld van de CSRD rapportageverplichting. Indien deze bedrijven in de keten van grote ondernemingen zitten, zullen zij vanwege het keteneffect van rapportage wel informatie moeten aanleveren bij grote ondernemingen. De precieze standaarden, vrijstellingen en rapportageverplichtingen voor MKB- ondernemingen in de keten zijn nog onbekend. Dit neemt niet weg dat op basis van contractvrijheid grote ondernemingen contractueel (informatie)eisen kunnen stellen aan MKB-ondernemingen die verder gaan dan de standaarden van de CSRD.

Niet alle informatie in de keten beschikbaar?

Is in de eerste drie jaar na de toepassing van de CSRD niet alle noodzakelijke informatie over de relaties en de toeleveringsketen beschikbaar? Dan is er in de CSRD opgenomen dat er alleen gerapporteerd hoeft te worden over de informatie die wel beschikbaar is. Er dient dan wel een verklaring te worden toegevoegd door de onderneming waaruit blijkt dat de relaties en de ondernemingen in de waardeketen niet de nodige informatie hebben aangeleverd.

De impact en complexiteit van de waardeketen

Ondernemingen in de EU opereren vaak in een complexe omgeving. Ze zijn doorgaans afhankelijk van wereldwijde waardeketens. Heeft de onderneming veel leveranciers, dan kan de onderneming moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beperken van risico’s in hun waardeketen als gevolg van de complexiteit van de waardeketen. Denk aan risico’s met betrekking op het waarborgen van mensenrechten of de milieueffecten van organisaties. Het identificeren van deze (negatieve) effecten in waardeketens zal gemakkelijker worden als meer ondernemingen niet-financiële of ESG-informatie over negatieve effecten op mensenrechten, het milieu of andere ESG-onderwerpen publiekelijk rapporteren. Deze rapportage bevat informatie over de waardeketen van organisaties binnen de EU en informatie over derde landen als de waardeketen van de onderneming zich buiten de EU uitstrekt.

Volgende stappen op Europees niveau

Zoals hierboven aangegeven is er inmiddels een voorlopig akkoord bereikt over de CSRD. Dit voorlopige akkoord moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en het Europees Parlement. Daarna volgt de formele aannemingsprocedure. Voor ondernemingen die zich als groot kwalificeren is het de bedoeling dat deze vanaf 1 januari 2025 (rapportage in 2026 over boekjaar 2025) moeten rapporteren in overeenkomst met de standaarden van de CSRD.

Nu al aan de slag: ga met de waardeketen in gesprek over ESG

  • Breng de waardeketen van uw organisatie in kaart. Welke organisaties zijn van belang voor de waardecreatie in de organisatie? Waar houdt de waardeketen op? Welke ESG-thema’s zijn materieel om over te rapporteren vanuit de waardeketen?
  • Ga proactief met deze partijen in gesprek over hun (rapportage)behoeftes en de duurzaamheidambities van de onderneming zelf, maar ook de organisaties in de keten.
  • Denk goed na welke ESG-informatie nodig is om in de toekomst onder de CSRD te rapporteren en maak hier al afspraken over met de organisaties in de keten. Ga ook in gesprek over contractvoorwaarden die tot rapportageverplichtingen kunnen leiden.
  • Ook als de CSRD niet voor de eigen organisatie van toepassing is, kan het zijn dat klanten, leveranciers of andere organisaties in de keten wel moeten rapporteren. Wees bewust van deze impact en laat je niet verrassen.

Meer informatie

Heeft u vragen over de CSRD en de conceptstandaarden, of wenst u ondersteuning bij de implementatie hiervan binnen uw onderneming? Neem dan gerust contact met op met onze specialisten.