Echtscheiding en eigen woning: wie mag wanneer de rente aftrekken?
Echtscheiding en eigen woning: wie mag wanneer de rente aftrekken?
Bij een echtscheiding komt er veel op de (gewezen) partners af. Er moet het nodige geregeld en afgesproken worden, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Hierbij wordt niet altijd rekening gehouden met de fiscale gevolgen van de gemaakte afspraken, zoals de hypotheekrenteaftrek van de eigenwoningschuld.
Wanneer een echtscheiding plaatsvindt, eindigt het fiscaal partnerschap op het moment dat één van beiden uitgeschreven is uit het woonadres in de Basisregistratie Personen en het verzoek tot scheiding is ingediend bij de rechtbank. In datzelfde jaar mag nog wel gekozen worden voor een fiscaal partnerschap voor het gehele jaar.
Als het aandeel van de achterblijver 50% van de hypotheek bedraagt, is ook slechts 50% van de hypotheekrente aftrekbaar, zelfs als de achterblijver alles betaalt. Wanneer in het echtscheidingsconvenant een onderhoudsverplichting is vastgelegd van de achterblijver jegens de vertrokken ex-partner, kan de overige 50% van de hypotheekrente als partneralimentatie worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting. Bij de ex-partner wordt deze partneralimentatie dan belast voor de inkomstenbelasting.
Is de onderhoudsverplichting niet vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, dan is de hypotheekrente niet (geheel) aftrekbaar, ondanks dat deze wel is betaald en betrekking heeft op de eigenwoningslening.
Neem contact op met uw BDO-adviseur voordat u het echtscheidingsconvenant ondertekent. Zo kunnen ongewenste (fiscale) gevolgen worden voorkomen.
Contact
Einde fiscaal partnerschap bij echtscheiding
Bij een huwelijk is er automatisch sprake van fiscaal partnerschap. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Voor het gemak spreken we hier over een huwelijk.Wanneer een echtscheiding plaatsvindt, eindigt het fiscaal partnerschap op het moment dat één van beiden uitgeschreven is uit het woonadres in de Basisregistratie Personen en het verzoek tot scheiding is ingediend bij de rechtbank. In datzelfde jaar mag nog wel gekozen worden voor een fiscaal partnerschap voor het gehele jaar.
Wie betaalt de rente en wie mag deze aftrekken?
Wanneer het fiscaal partnerschap eindigt, kan dit gevolgen hebben voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Of dit het geval is, hangt af van de feitelijke situatie. Is de woning van beide partners en blijft één van hen er wonen (nog voordat de woning daadwerkelijk is overgedragen bij de notaris) en de hypotheekrente betalen, dan kan dit (flinke) gevolgen hebben voor de aftrekbaarheid van deze rente.Als het aandeel van de achterblijver 50% van de hypotheek bedraagt, is ook slechts 50% van de hypotheekrente aftrekbaar, zelfs als de achterblijver alles betaalt. Wanneer in het echtscheidingsconvenant een onderhoudsverplichting is vastgelegd van de achterblijver jegens de vertrokken ex-partner, kan de overige 50% van de hypotheekrente als partneralimentatie worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting. Bij de ex-partner wordt deze partneralimentatie dan belast voor de inkomstenbelasting.
Is de onderhoudsverplichting niet vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, dan is de hypotheekrente niet (geheel) aftrekbaar, ondanks dat deze wel is betaald en betrekking heeft op de eigenwoningslening.
Neem contact op met uw fiscaal adviseur
Naast het hiervoor besproken voorbeeld, zijn er nog veel andere situaties denkbaar met verschillende fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld wanneer het huis al bij één van beiden in bezit is, of wanneer er geen huwelijk is maar sprake van samenwonen. Het is dus belangrijk om u goed te laten informeren over de fiscale gevolgen van de hypotheekrenteaftrek bij een echtscheiding. Maak hierover duidelijke afspraken, ook al is dit niet eenvoudig tijdens een echtscheiding.Neem contact op met uw BDO-adviseur voordat u het echtscheidingsconvenant ondertekent. Zo kunnen ongewenste (fiscale) gevolgen worden voorkomen.
Contact