Duurzaamheidsclaims in de financiële sector

Marktdeelnemers in de financiële sector houden zich al volop bezig met duurzaamheid. Zo is niet alleen het klimaat een hot topic, ook de maatschappelijke en bestuurlijke aspecten van de ESG-regelgeving spelen een hoofdrol. De marktpartijen proberen uit te dragen dat deze onderwerpen hoog op de agenda staan. Dit leidt ertoe dat de consument tegenwoordig gebombardeerd wordt met duurzaamheidsclaims. In dit artikel gaan we in op deze claims binnen de financiële sector. 

Toezichtprioriteit van de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) draagt er zorg voor dat de consumenten het kaf van het koren kunnen scheiden. Uitingen die duurzame financiële producten en diensten beschrijven en promoten, blijven voor de AFM niet ongezien. In dit kader heeft de AFM dan ook een Leidraad Duurzaamheidsclaims gepubliceerd, waarin handvatten worden geboden voor een juiste omgang met de transparantievereisten die onder andere voorvloeien uit de Wet Financieel Toezicht (“Wft”), Wet oneerlijke handelsprakijken, CBDF-verordening en de Pensioenwet. De invulling van correcte, duidelijke en niet-misleidende informatieverstrekking, worden nader toegelicht aan de hand van de volgende speerpunten.

1. Juist, representatief en actueel

Allereerst dienen de gemaakte claims representatief te zijn voor de aangeboden dienst of product. Zo moeten naast de positieve duurzaamheidsaspecten ook de negatieve worden benoemd. Het zal voor zich spreken dat de gemaakte claims met de werkelijkheid overeen moeten komen en verder niet tegenstrijdig zijn met overige gedeelde informatie. Houdt de informatie daarom ook up-to-date.

2. Concreet en goed onderbouwd

Schep duidelijkheid voor de lezer. Een concrete duurzaamheidsclaim maakt de relevante kenmerken van het product en de marktpartij direct inzichtelijk. Geef daarbij de context waarin deze claim wordt gedaan en zorg er tegelijkertijd voor dat de gegeven informatie beknopt blijft. Denk daarbij aan concrete cijfers die in perspectief van het geheel worden geplaatst.
Duidelijkheid voor de lezer betekent ook een nadere onderbouwing. Plaats de onderliggende feiten zoveel mogelijk bij de claim zelf. Om de bondigheid van de claim te bewaken, kan er ook een gelaagde structuur voor de onderbouwing worden toegepast. 

3. Begrijpelijk, passend en vindbaar

Hanteer begrijpelijke taal voor het publiek dat je met de duurzaamheidsclaim aanspreekt. Gebruik passende termen en houd rekening met de verwachtingen die deze zullen opwekken bij de lezer. Wordt bijvoorbeeld de term ‘impact’ gebruikt bij een duurzaamheidsclaim die ziet op een belegging, dan mag dat enkel indien de belegging ook een meetbaar en positief duurzaamheidsresultaat beoogt te bewerkstelligen.

SFDR-classificatie is géén duurzaamheidskeurmerk

Houd in het achterhoofd dat de classificatie van producten op grond van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (“SFDR”)  plaatsvindt door de marktpartijen zelf. De AFM benadrukt dat deze classificatie in dat licht niet gezien kan worden als een duurzaamheidskeurmerk. Deze suggestie mag dan ook niet worden gewekt richting de consument.

Speel in op de markt en voorkom boetes

Marktdeelnemers missen kansen in de markt als zij geen correcte, duidelijke en niet-misleidende duurzaamheidsclaims kunnen maken. Ongeveer de helft van de particuliere beleggers let namelijk al op de duurzaamheid van hun beleggingen. Mocht dat nog niet genoeg motivatie zijn, de AFM start dit jaar met marktonderzoek naar deze duurzaamheidsclaims en zal handhaven waar nodig (AFM Agenda 2024, p. 12).

Meer informatie 

Heb je vragen over het bovenstaande of wenst uw organisatie ondersteuning bij het opstellen van een duurzaamheidsclaim in de financiële sector, neem dan gerust contact op met Teun van Kampen of Marieke Hetzel.

Compliant zijn met alle duurzaamheidsverplichtingen vraagt veel van een organisatie. Daarbij is specialistische kennis op juridisch gebied niet genoeg; samenwerking tussen verschillende disciplines maakt dat een onderneming krachtig naar buiten kan treden. Benieuwd hoe BDO hier sterk in is? Bekijk de praktijkverhalen in ons magazine Sustainbility Showcases. 

NEEM CONTACT OP