Dit is het belang van een goede geheimhoudingsovereenkomst

Een geheimhoudingsovereenkomst, ook wel bekend als een geheimhoudingsverklaring of een non-disclosure agreement (NDA), is een belangrijk instrument om vertrouwelijke informatie te beschermen. Het is een overeenkomst waarin partijen afspreken om bepaalde informatie niet met derden te delen en/of openbaar te maken. Partijen zijn verplicht om die informatie geheim te houden. 

Boeterisico: dit kan er gebeuren 

Op het niet-naleven van een geheimhoudingsverklaring staat vaak een (aanzienlijke) boete. Ondanks de bevoegdheid van de rechter om dergelijk verschuldigde boetes te matigen, kunnen deze boetes behoorlijk in de papieren lopen. Zo heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch onlangs geoordeeld dat een geïntimeerde 32 keer het geheimhoudingsbeding in kwestie had geschonden en onder andere als gevolg daarvan een boete van méér dan € 200.000 moest betalen ná matiging door de rechter. 

De reikwijdte van een geheimhoudingsovereenkomst

Een geheimhoudingsovereenkomst maakt het mogelijk om vertrouwelijke informatie met elkaar te delen. Er zijn verschillende situaties waarin zo’n overeenkomst verstandig kan zijn. Te denken valt aan een  mogelijke verkoop van een bedrijf waarbij vertrouwelijke informatie, zoals winstcijfers of toekomstverwachtingen, met een potentiële koper wordt gedeeld of wanneer er ideeën worden besproken met mogelijke investeerders of samenwerkingspartners. De informatie die onder een geheimhoudingsovereenkomst kan worden beschermd is in beginsel ongelimiteerd, maar het moet wel gaan om ‘geheime’ informatie, die niet openbaar of algemeen bekend is. Onder andere bedrijfsgeheimen, data, technische informatie en informatie met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten kunnen zodoende worden beschermd. 

De inhoud van een geheimhoudingsovereenkomst

Veelal is een geheimhoudingsovereenkomst wederkerig, maar uiteraard kan die ook eenzijdig zijn. In het laatste geval zal slechts één partij vertrouwelijke informatie aan de andere verstrekken en rust alleen op de ontvangende partij de plicht die informatie geheim te houden. Belangrijk bij een geheimhoudingsovereenkomst is het nauwkeurig omschrijven van de informatie die geheim dient te blijven, het doel waarvoor de informatie verstrekt wordt en vastlegging dat de informatie enkel voor dit doel gebruikt mag worden, wie toegang mag hebben tot de informatie, voor welke periode de geheimhouding geldt en welke informatie uitgesloten is van geheimhouding. Daarnaast is het belangrijk op te nemen dat beperkte informatie aan autoriteiten kan worden verstrekt indien dit geboden is op grond van de wet of een rechterlijke uitspraak. Op het overtreden van een geheimhoudingsovereenkomst wordt dus vaak een boete gezet. Enerzijds als prikkel tot nakoming van de gemaakte afspraken, anderzijds fungeert het boetebeding als fixatie van de eventueel geleden schade. Dit biedt partijen vaak meer gemoedsrust om bepaalde informatie te kunnen delen. Regelmatig wordt afgesproken dat geschillen in dit kader worden beslecht door arbitrage omdat een gerechtelijke procedure vaak in het openbaar plaatsvindt, wat in een dergelijke situatie juist vaak ongewenst is. 

Praktische tips voor een geheimhoudingsovereenkomst

  • Overweeg of het sluiten van een geheimhoudingsovereenkomst met een wederpartij gewenst is, zeker wanneer vertrouwelijke informatie bedrijfsinformatie wordt gedeeld;
  • Definieer bij het opstellen van een overeenkomst zo duidelijk mogelijk welke vertrouwelijke informatie onder de overeenkomst valt (en wat niet) en wat het doel is van de partijen;
  • Denk na over een contractuele boete en de hoogte daarvan die op overtreding van de verplichtingen staat.

Hulp nodig bij een geheimhoudingsovereenkomst? 

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst of heeft u andere vragen met betrekking tot dit onderwerp? Neem dan contact op via ons contactformulier.