Digitalisering en automatisering in de zorgsector

Om nu én in de toekomst passende zorg te kunnen bieden, wordt er met name gekeken naar digitalisering en automatisering van (zorg)taken. Dat klinkt logisch, maar deze vergen (soms forse) investeringen. Hoe zijn deze rendabel te krijgen? 

Procesverbetering als basis voor digitalisering 

Een veelgemaakte fout is dat automatiserings- en/of digitaliseringsprocessen worden doorgevoerd zonder achterliggende zorgprocessen opnieuw te bekijken. Er worden acties in gang gezet en een flinke investering gedaan die uiteindelijk weinig doet om de werkdruk te verlichten. 

Dat kan voorkomen worden door Medical Process Redesign, een strategische aanpak waarbij processen eerst kritisch worden geanalyseerd en vervolgens met behulp van innovatieve technologieën opnieuw worden ontworpen. Daarmee wordt digitalisering niet alleen effectiever, maar verbetert ook het algehele functioneren van een zorginstelling. 

Focus op de backoffice  

Veel digitaliseringsinitiatieven richten zich op zorgprocessen, maar ook de backoffice (zoals finance, HR en zorgadministratie) biedt vaak ruimte voor verbetering. Door deze afdelingen te optimaliseren en automatiseren, kunnen ziekenhuizen en UMC’s niet alleen kosten besparen, maar ook waardevolle tijd en middelen vrijmaken. Dit zorgt voor een efficiëntere organisatie en een lagere werkdruk voor administratieve teams. 

Efficiëntere landelijke aanpak voor snellere resultaten 

Door heel Nederland vinden digitaliserings- en automatiseringsprojecten plaats, maar een landelijke, gecoördineerde aanpak zou de implementatie versnellen en de kwaliteit verbeteren. Een belangrijke stap in deze richting is de gezamenlijke werkagenda voor AI, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), en ondersteund door het nieuwe kabinet.  

Het kan instellingen helpen om kennis en best practices te delen, kosten te drukken, en consistentere resultaten te behalen. Dit soort samenwerking maakt digitalisering niet alleen efficiënter, maar ook toegankelijker voor zorginstellingen in alle regio’s. De werkagenda AI kan veel impact hebben doordat er aandacht is voor een aantal cruciale punten zoals procesverbetering en landelijke samenwerking. 

Slimmere zorg voor de toekomst 

Digitalisering en automatisering zijn cruciaal om de zorgsector klaar te maken voor de toekomst. Door zorgprocessen te verbeteren en kennis en middelen op nationaal niveau te bundelen, kunnen ziekenhuizen en UMC’s betere zorg leveren met minder kosten. Met de juiste aanpak kan de sector zich aanpassen aan de huidige uitdagingen en duurzame, passende zorg bieden. 

BDO Benchmark Ziekenhuizen & UMC's 2024 

Voor het eerst combineren we de analyse van zowel algemene Nederlandse ziekenhuizen als universitaire medische centra (UMC’s) samen in 1 onderzoeksrapport. Deze integratie biedt een beter beeld van de financiële prestaties, uitdagingen en brengt verschillen en overeenkomsten tussen beide groepen duidelijk in kaart. Met de hernieuwde onderzoeksopzet geloven we als BDO van echte waarde voor de sector te zijn. 

Download