De intentieovereenkomst (LOI) in een overnameproces

Nadat een potentiële koper concreet interesse heeft getoond in een over te nemen onderneming, breekt er een nieuwe fase aan in het overnameproces. Vaak start deze nieuwe fase na ontvangst door verkoper van een indicatie bieding (non-binding offer) van de potentiële koper. Zowel koper als verkoper hebben baat bij duidelijkheid over de intenties die zij over en weer hebben, en wat de voorwaarden zijn waaronder de voorgenomen transactie kan gaan plaatsvinden. In dit artikel leest u meer over de juridische aspecten en aandachtspunten van de intentieovereenkomst (letter of intent (LOI)).

Wat is een Intentieovereenkomst?

Een intentieovereenkomst is een juridisch bindend document dat wordt opgesteld tussen de potentiële koper en verkoper in de voorfase van een overnameproces. Partijen leggen hun intentie vast om de beoogde transactie te effectueren onder de daarin opgenomen voorwaarden. Er is geen vaste voorgeschreven vorm voor een intentieovereenkomst. De benaming LOI, ‘term sheet’, ‘heads of agreement’, etc., is niet leidend om vast te stellen welke afspraken partijen vastleggen, maar de inhoud is daarin leidend.

Inhoud van een intentieovereenkomst

De intentieovereenkomst is vaak opgedeeld in meerdere onderdelen. In het algemene deel worden de partijen, de doelvennootschap, een beschrijving van de werkzaamheden van de doelvennootschap en de voorgenomen transactie beschreven. In het tweede onderdeel worden de belangrijkste voorwaarden waaronder de transactie uitgevoerd zal worden uiteengezet, zoals het type transactie (aandelen/activa), de koopprijs(methodiek), en de betalingsvoorwaarden. Het is belangrijk om deze voorwaarden zorgvuldig te overwegen en formuleren, voordat de intentieovereenkomst wordt ondertekend, omdat deze later moeilijk te wijzigen zijn.

Het derde onderdeel bevat voorwaarden over zaken als het due diligence onderzoek, vertrouwelijkheid en exclusiviteit. Gezien de (uitvoerige) informatie-uitwisseling tussen partijen juist ná het sluiten van de intentieovereenkomst, zijn, afhankelijk van de partijen en de doelwitvennootschap, specifieke afspraken nodig om die uitwisseling van informatie juist en praktisch te laten verlopen. Het is belangrijk om in de intentieovereenkomst duidelijk te maken welke informatie vertrouwelijk is en hoe deze informatie moet worden behandeld, ook indien er al een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) is gesloten.

Vaak bevat een intentieovereenkomst ook een exclusiviteitsclausule, waarin staat dat partijen enkel met elkaar onderhandelen over de transactie en dat ze gedurende een bepaalde periode niet met andere onderhandelen, eventueel vergezeld met een boetebeding.

Het afsluitende deel van de intentieovereenkomst gaat over wie verantwoordelijk is voor welke kosten, het beoogde tijdspad richting afronding van de transactie (closing), opzeggingsmogelijkheden en consequenties, en ten slotte bepalingen rondom rechtskeuze en geschilbeslechting (forumkeuze).      

De afspraken in de intentieovereenkomst zijn bindend voor beide partijen. Dit betekent dat als een van de partijen zich niet aan de voorwaarden van de intentieovereenkomst houdt, de andere partij juridische stappen kan ondernemen. Het is belangrijk om de intentieovereenkomst zorgvuldig te formuleren en waar nodig tijdig specialistisch advies te zoeken.

Aandachtspunten

  • Duidelijke formulering: de intenties van partijen moeten duidelijk geformuleerd worden, zodat hierover later geen misverstanden kunnen ontstaan. Formuleer helder en duidelijk de aard van de transactie, de doelen van de partijen, de voorwaarden waaronder de transactie uitgevoerd kan worden, en weeg vooraf goed in welke mate en op welke terreinen specifieke afspraken nodig zijn en de mate van gebondenheid. 
  • Voorwaarden en verplichtingen: de intentieovereenkomst moet in ieder geval voldoende duidelijkheid en details bevatten over de voorwaarden en verplichtingen van beide partijen. Dit ziet vooral op de betalingsvoorwaarden, maar ook op de opschortende voorwaarden (zoals een financieringsvoorbehoud).
  • Duur en beëindiging: de duur van de intentieovereenkomst moet duidelijk en helder zijn voor alle partijen, daarnaast moet het duidelijk zijn onder welke voorwaarden een partij of de partijen de intentieovereenkomst mogen beëindigen. 
  • Rechtskeuze en geschillenbeslechting: het is belangrijk om als (buitenlandse) partij goed na te denken over de rechtskeuze en de soort geschillenbeslechting en de keuze hieromtrent op te nemen in de intentieovereenkomst.

Meer weten?

Heeft u vragen over de intentieovereenkomst, heeft u er één ontvangen, of bent u voornemens om er zelf één op te stellen? De specialisten van BDO Legal M&A helpen u hier graag bij. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Lees meer