De grondslag voor het opstellen van een CSRD-rapportage

Veel ondernemingen stellen dit jaar voor de eerste keer een uitgebreid duurzaamheidsverslag op volgens de CSRD-richtlijnen. Een belangrijk (en deels verplichte) paragraaf in dit verslag is de toelichting op de opbouw en totstandkoming ervan. Deze toelichting biedt waardevolle context voor zowel de lezers als de onderneming zelf. Het is daarom belangrijk om bij de start van het proces hier aandacht aan te besteden en dit als basis te gebruiken voor een duidelijke en overzichtelijke rapportage. In dit artikel leest u hoe u dit kunt aanpakken.  

De basis voor de rapportage 

Een goed CSRD-rapport start met een paragraaf waarin wordt toegelicht hoe de rapportage is opgesteld. Deze toelichting geeft een duidelijke uitleg aan de lezer welke uitgangspunten zijn gebruikt bij het rapporteren over duurzaamheid. Dit is de basis voor de verdere rapportage en moet ondernemingspecifiek worden gemaakt. Naast de verplichte toelichtingen vanuit de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), is in de praktijk te zien dat er aanvullende informatie over het CSRD-rapport in een aanvullende paragraaf wordt opgenomen. In de praktijk wordt deze paragraaf vaak “over dit verslag” of “basis voor de rapportage” genoemd. 

De ESRS-vereisten staan in ESRS 2 

De vereiste toelichtingen voor de basis voor het opstellen van informatie staan in ESRS 2 rapportage-eis BP-1. Hierin is opgenomen dat duurzaamheidsinformatie van een onderneming wordt gerapporteerd volgens bepaalde eisen, zoals: 
  • Of de duurzaamheidsverklaring is opgesteld op geconsolideerde dan wel individuele basis; 
  • Een bevestiging dat de consolidatiekring dezelfde is als die voor de jaarrekening (of toelichten waarom dit afwijkt); 
  • In welke mate de duurzaamheidsverklaring de waardeketen (upstream en downstream) afdekt. 
  • Aangeven of de onderneming heeft gebruikgemaakt van de optie om specifieke informatie-elementen die intellectueel eigendom, ‘knowhow’ of de resultaten van innovatie vormen, weg te laten; 
  • Voor ondernemingen gevestigd in een EU-lidstaat die de mogelijkheid biedt, om ophanden zijnde ontwikkelingen of kwesties waarover wordt onderhandeld, vrij te stellen van rapportage. 
Daarnaast kan de toelichting over de waardeketen worden uitgebreid met informatie waar de impacts, risico’s en kansen in de keten voorkomen en of de andere rapportageverplichtingen ook de keten omvatten, zoals specifiek beleid en ESG-indicatoren. Hiermee krijgt de lezer een beeld in hoeverre over de waardeketen in het CSRD-rapport wordt gerapporteerd. 

Vrijwillige toelichtingen helpen als basis voor de rapportage 

Naast de eerdergenoemde technische verplichtingen, kunt u er vrijwillig voor kiezen om extra relevante informatie toe te voegen om de grondslag van de rapportage begrijpelijker te maken voor de lezer. Hieronder een aantal suggesties: 
  • Toepasselijke criteria: Vermeld expliciet of naast de ESRS ook andere rapportagecriteria zijn opgenomen in het verslag, zoals TCFD of sectorspecifieke standaarden. 
  • Dubbele materialiteitsanalyse (DMA): Geef aan dat er subjectiviteit en onzekerheid bestaat bij het opstellen van de DMA. Denk aan het ontbreken van de sectorstandaarden en ervaring met het uitvoeren van een DMA in het eerste jaar van rapporteren. 
  • Gebruik van schattingen en aannames bij het rapporteren van bepaalde datapunten. Ook hier kan worden aangegeven dat er veranderingen kunnen zijn in deze schattingen en hoe daar in het rapport mee om is gegaan. Voor details kan verwezen worden naar de toelichtingen bij de datapunten waar gebruik is gemaakt van schattingen. 
  • Structuur van de rapportage: Beschrijf hoe het duurzaamheidsverslag is opgebouwd en hoe de lezer deze het beste kan lezen. Dit kan informatie bevatten over de opbouw (bijv. het structuren van het verslag in E, S en G thema’s). Maar ook de eventuele samenloop met andere informatie uit het bestuursverslag zoals een managementrapportage.  
  • ESRS-content index: Verwijs naar een overzicht waarin de lezer de ESRS-toelichtingsvereisten kan terugvinden.  
  • Assurance en certificering: Geef een toelichting over de externe assurance en eventuele additionele certificering van de informatie in het verslag. 
Bovenstaande punten zijn met name een uitwerking van de toelichtingen van ESRS 1 die niet direct in een specifiek datapunt zijn opgenomen, maar wel van toepassing zijn voor het opstellen van een duurzaamheidsverslag op basis van de ESRS.  

Een heldere toelichting over de opbouw van het verslag helpt lezers om het CSRD-rapport beter te begrijpen en biedt een stevige basis voor verdere verslaglegging. Gebruik deze paragraaf om inzicht te geven in de structuur en uitgangspunten van uw duurzaamheidsverslag. Verwijs waar nodig naar andere delen van het rapport om het beknopt te houden. 

Meer informatie 

Heeft u vragen over de CSRD en het rapporteren over duurzaamheid? Of wenst u ondersteuning bij het rapporteren op basis van de ESRS? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.  

Contact