De buitenlandse (vakantie)woning en box 3

Heeft u een vakantiewoning in het buitenland of bent u van plan er een aan te schaffen? Zorg dan dat u weet wat de Nederlandse box-3-aspecten hiervan zijn. 

Voorkoming van dubbele belasting in box 3 

Als inwoner van Nederland geeft u de buitenlandse vakantiewoning in box 3 aan als ‘overige bezitting’. Doorgaans zal het buitenland ook willen heffen. In belastingverdragen is vaak geregeld dat slechts het land waar de woning staat, mag heffen. Nederland zal in dat geval een voorkoming van dubbele belasting verlenen die wordt geheven over het inkomen dat u heeft behaald met uw in het buitenland gelegen vakantiewoning. 

De voorkoming wordt berekend aan de hand van een voorgeschreven formule. Het huidige wettelijke box-3-systeem gaat uit van een gemiddeld forfaitair rendement berekend over alle bezittingen en schulden in box 3 tezamen. Als de vakantiewoning is gefinancierd met vreemd vermogen, heeft dit invloed op de voorkoming. Het bedrag van de voorkoming verschilt per persoon en per jaar.  

Uitspraken Hoge Raad over box 3 

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 geoordeeld dat het huidige forfaitaire box 3-systeem onvoldoende aansluit bij heffing over het werkelijke rendement. Over dit arrest hebben wij eerder dit artikel gepubliceerd. Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad ook aangegeven wat onder werkelijk rendement wordt verstaan en dat zijn bij woningen de huuropbrengsten, de gerealiseerde en de ongerealiseerde waardeveranderingen.  

Onlangs is de vraag voorgelegd of ook een (fictief) rendement in box 3 in aanmerking moet worden genomen wegens eigen gebruik voor een in het buitenland gelegen woning die niet wordt verhuurd. Wij berichtten u hierover in bijgaande artikel. Op 14 juni 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat deze vraag voor een buitenlandse woning niet relevant is vanwege de voorkoming van de dubbele belasting en heeft hier inhoudelijk (helaas) geen oordeel over gegeven. Deze vraag blijft vooralsnog dus onbeantwoord. 

Voorgestelde box-3-stelsel 

Het kabinet is voornemens om met ingang van 2027 een nieuw box 3-stelsel in werking te laten treden. Op basis van het conceptwetsvoorstel geldt voor onroerende zaken een vermogenswinstbelasting. Dit houdt in dat de waardeverandering pas bij de overdracht van de woning wordt belast. 

Bij aankoop van een woning wordt de verkrijgingsprijs vastgesteld. Dit is in principe gelijk aan de koopsom. Bij verkoop van de woning, maar ook bij schenking of overlijden, geldt als vervreemdingsprijs de waarde in het economische verkeer: doorgaans de ontvangen koopsom. Over het verschil tussen de verkrijgingsprijs en de vervreemdingsprijs moet worden afgerekend ongeacht of weer een nieuwe woning wordt gekocht. Deze afrekening kan niet worden doorgeschoven bij schenking of overlijden. Voor de woning in eigen gebruik wordt een forfaitair rendement berekend. 

Indien iemand met een buitenlandse vakantiewoning emigreert uit Nederland, wordt een fictieve vervreemding van die woning in aanmerking genomen. Daarvoor wordt een conserverende aanslag opgelegd. Dit houdt in dat voor onbepaalde tijd uitstel van betaling wordt verleend tot het moment dat middelen vrijkomen om de belastingaanslag te voldoen. 

Het is nog niet bekend hoe Nederland de voorkoming van dubbele belasting vanaf 2027 berekent. 

Meer weten? 

Laat u bijstaan door een fiscaal adviseur indien u een vakantiewoning in het buitenland heeft, overweegt deze aan te schaffen of over te dragen. Onze collega’s van (International) Private Client Services helpen u graag.