DAC7: Verplichting van gegevensuitwisseling voor digitale platformen

Om belastingontwijking beter te kunnen bestrijden, is per 1 januari 2023 een nieuwe Europese richtlijn (“DAC7”) voor digitale platformexploitanten ingevoerd. Deze richtlijn verplicht platformexploitanten om vanaf 1 januari 2024 periodiek te rapporteren welke verkopers actief zijn op hun digitale platform en welke omzet zij met betrekking tot deze verkopen via het platform hebben gegenereerd. De Belastingdienst gebruikt deze informatie op haar beurt om te controleren of de betreffende verkopers aan hun fiscale verplichtingen voldoen.

Wie moet rapporteren?

Deze DAC7 rapportageverplichting is van toepassing op de exploitanten van digitale platforms, waarbij verkopers via deze digitale platforms in staat worden gesteld om relevante activiteiten aan te bieden aan hun klanten. Hierna geven we een beknopte toelichting op deze begrippen:

Er moet sprake zijn van een digitaal platform. Elke software, bijvoorbeeld een website of een (mobiele) app, die relevante verkopers en gebruikers met elkaar verbindt, zodat de verkopers tegen vergoeding activiteiten voor de andere gebruikers kunnen verrichten, kan al kwalificeren als een digitaal platform in de zin van DAC7.

Sommige digitale platforms vallen niet onder deze rapportageverplichting. Bijvoorbeeld als het platform (i) uitsluitend betalingen verwerkt, (ii) uitsluitend gebruikers doorverwijst naar andere platforms, of (iii) uitsluitend adverteert en geen enkele betrokkenheid heeft bij de uiteindelijke transactie. Of hiervan sprake is, moet van geval tot geval worden beoordeeld. 

De platformexploitant hoeft alleen te rapporteren over relevante verkopers. Met betrekking tot de verkopen die de volgende verkopers verrichten ontstaat geen verplichting om te rapporteren volgens de DAC7 regelgeving:
  • Overheidsinstanties; 
  • Beursgenoteerde entiteiten;
  • Verhuurders met > 2.000 verhuurtransacties per jaar op hetzelfde straatadres (denk hierbij aan hotels).
  • Verkopers die tijdens de rapportageperiode minder dan 30 relevante activiteiten hebben verricht met een tegenwaarde van minder dan € 2.000 (geldt alleen bij verkoop van goederen). 
De platformexploitant moet zich registreren en vervolgens rapporteren over de volgende activiteiten die worden uitgevoerd op het platform:
  • Verhuur van in de EU gelegen onroerend goed; 
  • Verlenen van persoonlijke diensten;
  • Verkoop van goederen;
  • Verhuur van transportmiddelen.
Activiteiten van verkopers die werknemer zijn van de platformexploitant of van een entiteit die gelieerd is aan de platformexploitant, gelden in beginsel niet als relevante activiteit waarover gerapporteerd moet worden.

Als een platformexploitant aannemelijk kan maken dat op zijn platform uitsluitend niet-relevante verkopers actief zijn, kan hij zich bij de Belastingdienst registreren als uitgesloten platformexploitant, zodat geen DAC7 rapportage hoeft te worden ingediend.

Wat moet worden gerapporteerd?

Voor een correcte DAC7 rapportage moet de platformexploitant de volgende informatie rapporteren: 
  1. gegevens met betrekking tot de identiteit van de relevante verkopers die actief zijn op het digitale platform; 
  2. het aantal (geregistreerde) transacties waarbij zij betrokken waren en;
  3. het daarbij behaalde resultaat. 
Met deze informatie kan de Belastingdienst beter controleren of de relevante verkopers voldoen aan hun fiscale verplichtingen en hun inkomsten en winst correct worden belast. Deze informatie wordt ook uitgewisseld met de fiscale autoriteiten in andere Europese landen.
Daarnaast bestaat bij het digitale platform de verplichting om de relevante verkopers periodiek te informeren welke verkopen/omzet ze hebben opgenomen in de DAC7 rapportage. 

Wanneer moet worden gerapporteerd?

Digitale platformen zijn in 2024 voor het eerst rapportage plichtig over het kalenderjaar 2023. De rapportage over de relevante verkopers die zich in 2023 nieuw op het platform hebben geregistreerd, had 31 januari 2024 door de Belastingdienst ontvangen moeten zijn. Wij adviseren om deze rapportage over 2023 uiterlijk 30 juni 2024 alsnog in te dienen via een DAC7 rapportage. De volgende deadline is 31 januari 2025. Dan moet worden gerapporteerd over alle relevante verkopen die gedurende 2024 plaatsvonden en over de relevante verkopen die gedurende 2023 plaatsvonden door verkopers die al voor 2023 waren geregistreerd op het platform. Indien niet wordt voldaan aan de rapportage verplichting kunnen boetes worden opgelegd.

UPDATE juni 2024: Inmiddels is door de Belastingdienst gecommuniceerd dat de portal het hele jaar nog beschikbaar zal zijn om de rapportage over 2023 te doen. De deadline van 30 juni 2024 is daarmee komen te vervallen.

Neem gerust contact op met een van onze DAC7 specialisten, indien u nog vragen heeft over de interpretatie en reikwijdte van de DAC7 regelgeving en/of indien u assistentie nodig heeft bij de voldoening aan de periodieke DAC7 rapportage verplichtingen.