Betrokken bij ABC-transacties? Stuur een juiste factuur

Bent u betrokken bij ketentransacties en past u met enige regelmaat de vereenvoudigde ABC-regeling toe? Het Hof van Justitie heeft onlangs een belangrijk arrest gewezen over wat er moet worden vermeld op de factuur bij het toepassen van de vereenvoudigde ABC-regeling. In dit artikel staan wij stil bij de btw-behandeling van ABC-transacties, de vereenvoudigde ABC-regeling, het oordeel van het Hof van Justitie en de consequenties daarvan voor de praktijk.

De btw-behandeling van ABC-transacties

Bij ABC-transacties worden goederen verkocht door A aan B en vervolgens door B aan C. De goederen worden rechtstreeks vervoerd van A naar C. Voor de btw is sprake van twee leveringen, een levering van A aan B en een levering van B aan C. Slechts één van de leveringen kan worden aangemerkt als intracommunautaire levering. Dat is de levering waarbij degene die het vervoer regelt is betrokken. Wanneer partij B echter de goederen vervoert, geldt dat hij betrokken is bij twee transacties. Vanaf 1 januari 2020 geldt in die situatie als hoofdregel dat de intracommunautaire levering de levering is van A aan B. . Alleen als B een btw-identificatienummer geeft van het land van vertrek is dit de levering van B aan C. Alle leveringen voor de intracommunautaire leveringen zijn belast in het land van vertrek en alle leveringen na de intracommunautaire levering in het land van aankomst.

De vereenvoudigde ABC-regeling

Is partij B niet gevestigd en niet voor de btw geregistreerd in het land van vertrek en aankomst van de goederen dan is het gevolg van zijn deelname aan een intracommunautaire ABC-transactie dat hij zich of in het land van aankomst of in het land van vertrek voor de btw moet registreren om aan zijn verplichtingen te voldoen. Daarom is de vereenvoudigde ABC-regeling in het leven geroepen. Door gebruik te maken van deze regeling wordt B geacht geen intracommunautaire verwerving te verrichten in de lidstaat waar de goederen aankomen. Daarnaast wordt de verschuldigdheid van de btw op de daaropvolgende levering verlegd naar C. Voor het toepassen van de vereenvoudigde ABC-regeling gelden verschillende voorwaarden op grond van de Btw-richtlijn. Eén van die voorwaarde bestaat erin dat de ondernemer B op de factuur moet vermelden dat de btw wordt verlegd naar C.

Nummerverwerving

Verder is het van belang om kort stil te staan bij de nummerverwerving. Indien u goederen intracommunautair verwerft en daarbij een ander btw-nummer gebruikt dan een btw-nummer van het land van aankomst dan bent u ook btw wegens een intracommunautaire verwerving verschuldigd in het land waarvan u het btw-nummer heeft gebruikt. Deze btw is niet aftrekbaar, maar kunt u terugkrijgen wanneer u bewijst dat u in het land van aankomst een verwerving hebt aangegeven. Bij toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling hoeft geen nummerverwerving aangegeven te worden ook al gebruikt B bij die transactie meestal een btw-nummer uit eigen land.

Recente uitspraak Luxury Trust Automobile

Luxury Trust Automobile GmbH is in Oostenrijk gevestigd en is als partij B betrokken bij een ABC-transactie. Luxury Trust koopt auto’s in bij A, gevestigd in het Verenigd Koningrijk (destijds nog EU-lidstaat) en verkoopt deze door aan partij C in Tsjechië. De voertuigen worden direct vanuit het Verenigd Koninkrijk verstuurd naar Tsjechië, waarbij Luxury Trust het vervoer regelt. Luxury Trust reikt verschillende facturen uit met de vermelding dat de vereenvoudigde ABC-regeling wordt toegepast, maar vermeld niet dat de btw wordt verlegd naar partij C. Partij C is een fraudeur en geeft geen btw aan in Tsjechië. De Oostenrijkse Belastingdienst meent dat de vereenvoudigde ABC-regeling niet kan worden toegepast, omdat op de facturen van Luxury Trust niet is vermeld dat de btw wordt verlegd naar C. Luxury Trust heeft uitsluitend de vermelding ‘vrijgestelde intracommunautaire driehoekstransactie’ opgenomen op de factuur. Vanwege het gebruik van het Oostenrijkse btw-nummer door B, heeft de Oostenrijkse belastingdienst naheffingsaanslagen opgelegd voor een nummerverwerving in Oostenrijk. Deze btw kan niet in aftrek worden gebracht, maar alleen worden teruggevraagd wanneer in het land van aankomst een intracommunautaire verwerving wordt aangegeven.

 

Aan het Hof van Justitie worden de volgende vragen gesteld:

  • Is het voldoende voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling dat op de factuur wordt vermeld dat sprake is van een vrijgestelde intracommunautaire driehoekstransactie?
  • Zo nee, kan de factuur dan met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd?

Volgens het Hof van Justitie is de verwijzing ‘vrijgestelde intracommunautaire transactie’ onvoldoende om de vereenvoudigde ABC-regeling toe te passen. Om de ABC-regeling te kunnen toepassen moet de btw door partij B naar partij C worden verlegd. Omdat deze verlegging slechts bij wijze van een factuur kan geschieden, is het uitreiken van een juiste factuur een voorwaarde voor toepassing van de verleggingsregeling en daarmee de vereenvoudigde ABC-regeling. Aangezien in afwijking van de hoofdregel bij toepassing van de ABC-regeling de verschuldigdheid wordt verlegd, is des te meer van belang dat partij B op de hoogte is van zijn fiscale verplichtingen. Daarover mogen volgens het Hof van Justitie geen misverstanden ontstaan.

Het uitreiken van een nieuwe factuur kan er volgens het Hof van Justitie niet voor zorgen dat de vereenvoudigde ABC-regeling met terugwerkende kracht kan worden toegepast. Het achteraf opnemen van de verwijzing is volgens het Hof van Justitie geen correctie van een eerdere factuur, maar de uitreiking van de (vereiste) eerste factuur.

Wat betekent dit voor u?

Uit de zaak Luxury Trust blijkt hoezeer het van belang is dat bij een vereenvoudigde ABC-transactie op correcte wijze wordt gehandeld. In ieder geval is dus van belang dat B op de factuur vermeldt dat de btw-heffing is verlegd. Wordt dit niet gedaan dan zal B zich alsnog in de lidstaat van bestemming moeten registreren om aldaar een intracommunautaire verwerving en een opvolgende binnenlandse levering aan te geven. Bovendien moet partij B een nummerverwerving aangeven in de lidstaat van welke hij het btw-identificatienummer heeft gebruikt bij de transactie. Bij het onterecht toepassen van de regeling loopt B dus het risico op een naheffing en boetes.

Op grond van Nederlands beleid geldt niet de verplichting om op de factuur te vermelden dat de btw naar partij C wordt verlegd bij toepassing van de vereenvoudigde ABC. In plaats daarvan mag op de factuur ‘intracommunautaire levering’ worden vermeld. Wij menen dat u in ieder geval tot datum uitspraak op dit beleid mag vertrouwen en dat het dus niet mogelijk is dat u als partij B in Nederland btw verschuldigd bent wegens een nummerverwerving. Het is de vraag of dit beleid blijft bestaan. Daarnaast geldt dit beleid niet in de EU-lidstaat van aankomst van de goederen waar de btw op de lokale levering moet worden voldaan. Wij raden u daarom aan om vanaf nu uw handelswijze aan te passen en altijd twee  verwijzingen op te nemen op de factuur, namelijk: een verwijzing waaruit blijkt dat de btw wordt verlegd naar de afnemer én de verwijzing naar een vrijgestelde intracommunautaire (ABC-)transactie.

Hoewel het Hof van Justitie vrij streng oordeelt in de situatie van Luxury Trust over de ontbrekende verwijzing ‘btw verlegd’ op de facturen, vragen wij ons wel af wat het Hof van Justitie zou hebben geoordeeld indien partij C de btw gewoon netjes zou hebben aangegeven. Er is dan namelijk wel aan de materiële voorwaarde dat de btw moet worden verlegd naar de afnemer voldaan. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ondernemers die in het verleden niet op de factuur ‘btw verlegd’ hebben vermeld op basis van de zaak Luxury Trust een potentieel risico lopen, behalve dan in Nederland door het goedkeurend beleid.

Verder vragen wij ons ook af of de zaak zo gelezen moet worden dat alleen indien een factuur voldoet aan alle factuurvereisten de vereenvoudigde ABC-regeling van toepassing is. Voor de verlegging van de btw op de lokale levering is namelijk volgens de Btw-richtlijn vereist dat een factuur wordt uitgereikt die voldoet aan alle voorwaarden. Aan de andere kant wijst het Hof van Justitie ook op het feit dat de vermelding van de verleggingsregeling de afnemer duidelijk moet maken dat de btw moet worden verlegd vanwege de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling die optioneel is. Wij kunnen uit de uitspraak van het Hof van Justitie daarom niet afleiden of het Hof alle factuurvereisten ziet als voorwaarde voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling. Wij raden u daarom ook aan om bij toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling zorgvuldig na te gaan of uw facturen voldoen aan alle factuurvereisten. Uiteraard kunnen wij u hierbij behulpzaam zijn.

Meer informatie?

Bent u bij ABC-transacties betrokken en heeft u vragen over de mogelijke gevolgen van het oordeel van het Hof van Justitie voor uw situatie? Uiteraard zijn we u hierbij graag behulpzaam. Neem hiervoor contact op met een van onze btw-adviseurs.