Ben waakzaam op je IT-infrastructuur

De digitale revolutie van de afgelopen decennia heeft ons veel gebracht. Gemak, overzicht en een schat aan data die we kunnen gebruiken om onze bedrijfsvoering te optimaliseren en om onderbouwde zakelijke beslissingen te kunnen nemen. We kunnen niet meer zonder een goed gestructureerde digitale infrastructuur. Het feit dat alles en iedereen met elkaar is verbonden zorgt er ook voor dat we steeds vatbaarder worden voor bedreigingen die via die netwerken de organisatie kunnen raken.

Het zicht op de digitale infrastructuur was in de beginjaren van de digitale revolutie nog redelijk helder. U had een beperkt aantal leveranciers en u had uw eigen data onder handbereik. Maar er is veel veranderd. Nieuwe systemen, nieuwe software, nieuwe koppelingen en nieuwe opslagmogelijkheden. Langzaam maar zeker zijn veel ondernemers het zicht op die infrastructuur een beetje kwijtgeraakt, maar met de strengere wet- en regelgeving die al deels is ingevoerd, gaat dat beeld zeker terugkomen. Het zal moeten, omdat wetgevers, maar ook steeds meer partijen in de keten waarmee u samenwerkt, eisen zullen stellen aan uw digitale organisatie én aan het zicht op uw digitale netwerkpartners. Denk daarbij bijvoorbeeld aan eisen die gesteld worden vanuit NIS2 of DORA. Aan de andere kant zien we ook dat steeds meer organisaties intrinsiek gemotiveerd zijn om het zicht op deze vaak toch kwetsbare schakel in de bedrijfsvoering te verbeteren. 

Wat gebeurt er bij een datalek?

Juist omdat het gaat over essentiële bedrijfsinformatie, is het belangrijk dat u weet welke partijen uw partners zijn op de digitale snelweg. Wie zijn uw leveranciers, hebben zij hun zaken op orde, wat gebeurt er als het mis gaat, als er een datalek optreedt bijvoorbeeld, met uw data? Of als de systemen bij uw leverancier ‘eruit klappen’? Lopen uw primaire processen dan wel door? Ligt een deel van uw bedrijf stil? Lijdt u reputatieschade, krijgt u misschien juridische problemen? Kent u uw risico’s?

Bent u bewust van uw digitale infrastructuur

Om ervoor te zorgen dat u geen risico’s loopt op grote ongelukken op de digitale wegenstructuur, is het van belang dat u zich bewust bent van de schakels in uw digitale netwerk. Kent u uw leveranciers? En bij de belangrijkste processen ook hún leveranciers? Weet u waar de risico’s liggen en wat er gebeurt als er dingen mislopen? 

Bij deze stakeholderanalyse, zoals we die noemen, brengen we in beeld hoe uw IT-landschap eruitziet en geven we ook inzicht in de manier waarop en bij welke leverancier u uw belangrijkste applicaties gebruikt. Het is vervolgens goed -én logisch- om te kijken naar de eisen die u aan die leveranciers kunt stellen om ervoor te zorgen dat uw risico’s zoveel mogelijk beperkt blijven. Welke vorm van kwaliteitslabels en assurance, ISO-certificeringen of ISAE/SOC-rapportages kunt u vragen of eisen? Dat is Third Party Risk Management. In onze whitepaper over kans- en risico-optimalisatie in de waardeketen lees u het antwoord op de vraag.

DOWNLOAD WHITEPAPER