Aftrek premies arbeidsongeschiktheidsverzekering: hoe hebt u dit geregeld?

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan aftrekbaar zijn bij de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden. In de praktijk blijkt dat bij zelfstandig ondernemers (incl. de DGA) dit niet altijd goed is geregeld, waardoor de premie niet aftrekbaar zou kunnen zijn. De Belastingdienst heeft in dit kader een Handreiking geschreven.

Regelgeving

Van belang is dat u de premie aan de verzekeraar verschuldigd bent en dat u ook de eventuele uitkeringen zou genieten. Meestal zult u ook verzekeringnemer, verzekerde én begunstigde van de verzekeringsovereenkomst moeten zijn. 

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen 

De Belastingdienst merkt de premies voor een zelfstandig ondernemer aan als een privébesteding. De premies vormen voor zowel een werknemer als een zelfstandig ondernemer uitgaven voor inkomensvoorzieningen en kunnen bij een zelfstandige niet ten laste van de winst worden gebracht. In tegenstelling tot de lijfrentepremieaftrek geldt geen maximale aftrekruimte.

Maatschap of vennootschap onder firma

In de praktijk treedt een maatschap of vennootschap onder firma (VOF) vaak op als verzekeringnemer. Omdat een maatschap of VOF géén rechtspersoonlijkheid heeft, rekent de Belastingdienst de handelingen toe aan de maten of vennoten die deelnemen aan de maatschap of vennootschap onder firma. De betaalde premies moeten dan worden toegerekend aan de maten naar gelang het bedrag dat door de verzekeraar is berekend voor ieder van hen. Ongeacht aan wie de verzekeraar de arbeidsongeschiktheidsuitkering uitkeert (de maat, maatschap, vennoot of vennootschap onder firma), ziet de Belastingdienst de maat of vennoot als de genieter van de uitkering. Ook hier geldt dat de AOV altijd speelt in de privésfeer en premies niet aftrekbaar zijn van de winst.

Eigen bv is verzekeringnemer 

In de praktijk komt ook regelmatig voor dat de (eigen) bv van de dga een AOV sluit. De dga van de bv is dan de verzekerde en (veelal ook) de begunstigde. In dat geval zijn de premies niet aftrekbaar als uitgaven voor inkomensvoorzieningen. De bv is immers premies verschuldigd en niet de dga. Ook als de bv de premies verrekent met de dga, zijn deze volgens de belastingdienst niet aftrekbaar als uitgaven voor inkomensvoorzieningen, omdat de dga de premie niet direct verschuldigd is aan de verzekeraar. Alleen als de verzekering zodanig is aangepast dat de dga verzekeringnemer, verzekerde en begunstigde is, is de premie aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting van de dga. In een procedure bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant werd de aftrek wel toegestaan bij de DGA ook al had was de bv verzekeringnemer. De premies waren in rekening-courant verrekend. Het was hier echter een specifieke situatie en hieruit kan niet worden afgeleid dat dit altijd goed gaat. 

BDO helpt

Hoe hebt u uw AOV geregeld? Hebt u hierover nog vragen? Neem dan zeker even contact op met uw BDO-adviseur.