Effectief ESG-risicobeheer voor pensioenfondsen

Effectief ESG-risicobeheer voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen hebben te maken met diverse veranderingen in wet- en regelgeving, zo ook ten aanzien van duurzaamheid (ESG). Deze veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. Een onderdeel van veranderingen op het gebied van ESG is dat pensioenfondsen hier gedegen risicomanagement op voeren. Zo wordt verwacht dat duurzaamheidsrisico’s geïntegreerd worden in de bestaande risicomanagementcyclus en in de lange termijn beleggingsstrategie. 

In 2022 heeft de DNB een Good Practice ESG-risicobeheer Pensioenfondsen gepubliceerd, met 10 good practices, handvatten, voor identificatie en implementatie van ESG risico’s in de risicobeheercyclus. We zien dat veel fondsen de implementatie van ESG risico’s lastig vinden. Daarom hebben wij de stappen uit de Good Practice op overzichtelijke wijze opgenomen in deze factsheet . 

Lees factsheet

De risicobeheercyclus juist inrichten en uitvoeren

Daarnaast zien we nog een aantal aandachtspunten om de risicobeheercyclus juist te kunnen inrichten en uit te voeren. We zetten ze hieronder op een rij: 
  1. Awareness: dit is noodzakelijk voor juiste risico-identificatie. Door het stimuleren van bewustzijn met betrekking tot ESG risico’s borg je dat medewerkers in de gehele organisatie risico’s tijdig herkennen. In dit artikel vertellen we meer over ESG awareness. 
  2. Opleiding en kennis: naast het stimuleren van bewustzijn is het belangrijk dat de organisatie borgt dat kennis door de gehele organisatie aanwezig is, en niet slechts bij een of enkele personen. Door ESG onderdeel te maken van functieprofielen en het opleidingsplan, wordt geborgd dat de medewerkers die veel met de risico’s te maken hebben, voldoende kennis hiervan hebben.
  3. Beschikbaarheid gegevens: door de snelle ontwikkelingen en veranderende regelgeving op het gebied van ESG (risico’s) is niet altijd de juiste en volledige data beschikbaar. Tijdelijke acceptatie van het risico is dan een optie, maar het is wel zaak dit te blijven monitoren en evalueren. Door het opstellen van een plan van aanpak hoe de organisatie hiermee omgaat en hoe monitoring ingericht wordt, wordt geborgd dat de risico’s in beeld blijven en dat actie ondernomen wordt bij verdere ontwikkelingen.  
  4. Marktontwikkelingen: ESG-risico’s kunnen in korte tijd veranderen, dit geldt specifiek voor klimaat- en milieurisico’s. Ontwikkelingen kunnen een significante impact hebben op de gebruikte scenario’s en daarmee de risicobeheersing evenals veranderende wet- en regelgeving. DNB heeft dit voorjaar de gids klimaat- en milieurisico’s uitgebracht, die handvatten biedt voor identificatie en beheersing van deze risico’s.
  5. Proportionaliteit: dit heeft zowel betrekking op de omvang en complexiteit van een organisatie als op de ESG-risico’s zelf. Het vinden van de juiste balans tussen proportionaliteit, efficiëntie en effectiviteit vereist voortdurende evaluatie, communicatie en samenwerking binnen een organisatie. Door de risico- of beleggingskeuzes te voorzien van een onderbouwing is de afweging van het fonds duidelijk voor belanghebbenden. 

Meer informatie

Loopt uw organisatie tegen problemen aan met de inrichting hiervan? Of heeft u de ESG-risico’s al geïntegreerd en bent u benieuwd of dit juist is ingericht? Onze specialisten hebben een brede ervaring met risicomanagement audits en assessments, waaronder het beoordelen van ESG risicobeheer binnen organisaties. Neem vrijblijvend contact op ons op voor meer informatie.

Lees factsheet